«Το πάρτι που περιμέναμε, δεν θα γίνει» είναι η φράση που περιγράφει καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική τουριστική αγορά. Μετά από ένα πολύ ικανοποιητικό πρώτο τρίμηνο στις κρατήσεις που καλλιέργησε προσδοκίες για μία πολύ δυνατή χρονιά και νέα ρεκόρ, η συνέχεια ήταν υποτονική.
Το αποτέλεσμα είναι να αρχίζουν να διατυπώνονται οι πρώτες απαισιόδοξες εκτιμήσεις όσον αφορά την επίτευξη του στόχου των νέων ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα. Οι υψηλές τιμές, τα ακριβότερα τουριστικά πακέτα, οι πληθωριστικές πιέσεις, το ενεργειακό κόστος και ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες θεωρούνται ως οι αιτίες της αλλαγής πλεύσης του τουριστικού ρεύματος.
Μέχρι στιγμής ο πιο αδύναμος κρίκος του ελληνικού τουρισμού όσον αφορά τις αφίξεις είναι η Μύκονος. Εμφανίζει μείωση κατά 24,3% στις αεροπορικές αφίξεις το πρώτο πεντάμηνο του έτους σε σύγκριση με το 2019 και μείωση 20,4% σε σχέση με το 2022.
Στη Μύκονο είχαμε τον Μάιο πρόβλημα ζήτησης όπως το ίδιο καταγράφεται και για τον Ιούνιο αναφέρει στέλεχος μεγάλης εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων. Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και επικεντρώνεται στις πολύ υψηλές τιμές και τη κακή δημοσιότητα των τελευταίων μηνών, με τους ελέγχους στις παράνομες κατασκευές και άλλα.
Οι περισσότεροι, όμως, βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και θεωρούν ότι το κλείσιμο του έτους για την Ελλάδα θα είναι έστω και οριακά καλύτερο από το 2019, τη χρονιά ρεκόρ των 32 εκατομμυρίων αφίξεων και των 18,3 δισεκατομμυρίων ευρώ τουριστικών εισπράξεων.