Όπως μεταδίδουν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο Μουράτ Φαχρίογλου σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή στα κατεχόμενα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Ανατολή» είπε ότι «τα νησιωτικά δίκτυα είναι πολύ ευαίσθητα επειδή είναι μικρά και απομονωμένα και γενικά χρειάζονται σύνδεση με κύρια χερσαία δίκτυα που είναι πολύ μεγαλύτερα. Πολλά νησιά σε όλο τον κόσμο έχουν συνδεθεί ή πρόκειται να συνδεθούν με μεγαλύτερα δίκτυα».
Κατέληξαν στο μοντέλο
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο υπενθύμισε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος «υπέγραψαν ενεργειακή συμφωνία το 2017», στη συνέχεια «δημιουργήθηκε μια κοινή ομάδα εργασίας για την ενέργεια που έκανε μελέτες και αποφάσισε πως η ηλεκτρική σύνδεση θα γινόταν καλύτερα στο μοντέλο HVDC-VSC».
Μετά από αυτή την απόφαση, συνέχισε, η τουρκική κρατική εταιρεία ενέργειας και η λεγόμενη «αρχή ηλεκτρισμού» στα κατεχόμενα, εργάζονταν για τις λεπτομέρειες της σύνδεσης. «Αυτό το έργο σύνδεσης είναι τεχνικά έτοιμο. Αυτός ο τύπος σύνδεσης είναι επί του παρόντος ο πιο κοινός μεταξύ χωρών στον κόσμο».
Η χωρητικότητα καλωδίων
Εστίασαν, συνέχισε, σε τρεις διαδρομές, η μία κοντά στην άλλη, μήκους περίπου 85 χιλιομέτρων και εργάζονται σε διαφορετικά σενάρια για τη χωρητικότητα καλωδίων. Εξέφρασε δε την άποψη ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας – ψευδοκράτους μπορεί να αυξήσει το μερίδιο ενσωμάτωσης ενέργειας από ΑΠΕ στο δίκτυο των κατεχομένων.
«Το δίκτυο της Τουρκίας είναι κατάλληλο για την αύξηση του ρυθμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αφού έχει τρεις γραμμές συνδεδεμένες με την Ευρώπη και έναν υδροηλεκτρικό σταθμό ενέργειας. Η Τουρκία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικτύων. Διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο μετά τη Γερμανία», είπε.
Το δίκτυο στα κατεχόμενα
Επιπλέον, συνέχισε, στα κατεχόμενα υπάρχουν μόνο δύο ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί ενώ το δίκτυο καταρρέει πολύ εύκολα, εξ ου και οι συχνές διακοπές ρεύματος. Η ηλεκτρική διασύνδεσή με την Τουρκία είπε, θα επιφέρει σταθερότητα στο ψευδοκράτος και θα αυξήσει την ποιότητα της παρεχόμενης ενέργειας.