Όπως επισήμανε, μετά από 10 χρόνια λειτουργίας το ΕΕΕ πρέπει να καταστεί πιο γρήγορο, πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο. Στοιχεία απαραίτητα και σημαντικά για τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών, ανέφερε.
Μίλησε επίσης για κοινωνική παρέμβαση, εξηγώντας πως δεν αναφέρεται μόνο στη διοχέτευση των ανθρώπων αυτών στην αγορά εργασίας με διάφορους τρόπους και με τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στη δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης και ενίσχυσης δεξιοτήτων σε συνεργασία και με την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Πρόσθεσε ότι έχει γίνει συνεννόηση με την ΑνΑΔ ώστε να δημιουργούνται εξατομικευμένα προγράμματα για τους δικαιούχους του ΕΕΕ.
Επισήμανε ότι το Υφυπουργείο θα έρθει σε επαφή και με τα μεταλυκειακά ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και με πανεπιστήμια ώστε «να καταφέρουμε πέραν από την επιδοματική παροχή και το στόχο της κοινωνικής ενσωμάτωσης όλων των δικαιούχων του ΕΕΕ, που είναι ένας από τους βασικότερους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η Μαριλένα Ευαγγέλου συμπλήρωσε ότι τίθεται αυτό τον μήνα σε λειτουργία η ηλεκτρονική αίτηση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που απλοποιεί και θα καταστήσει πιο γρήγορες τις διαδικασίες εξέτασης. «Είναι μια ρομποτική εφαρμογή η οποία αυτοματοποιεί διαδικασίες για να καταστεί πιο ταχεία και ευκολότερη η διαδικασία, απελευθερώνοντας και εργατικό δυναμικό», είπε.