Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνεί με την συναινετική πρόταση που συμφωνήθηκε στη Βουλή όσον αφορά την επιβολή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην ανέγερση ή απόκτηση κύριας κατοικίας, όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
Όπως ανέφερε, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αναγνώρισε πως υπάρχει πρόβλημα και ότι η Επιτροπή έχει επιλογές είτε να εγκρίνει την συναινετική πρόταση είτε να επιστρέψει «πίσω στον σχεδιαστικό πίνακα», προκειμένου να εξευρεθεί μια νέα διατύπωση μέχρι την 8 Ιουνίου, οπόταν ήταν προγραμματισμένο η πρόταση να τεθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Η συναινετική πρόταση της Επιτροπής Οικονομικών προβλέπει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%, είτε για κατοικίες είτε για διαμερίσματα νοουμένου ότι είναι πρώτη κατοικία για τα πρώτα 150 τ.μ. και τις πρώτες €350.000, δεδομένου ότι τα συνολικά τετραγωνικά δεν θα ξεπερνούν τα 200 τ.μ. και η συνολική αξία τις €475.000. Για τις εν λόγω οικίες θα καταβάλλεται ΦΠΑ 19% από τα 150 τ.μ μέχρι τα 200 τ.μ., ενώ για κατοικίες πέραν των 200 τ.μ. θα καταβάλλεται ΦΠΑ 19% για όλη την αξία του ακινήτου. Η πρόταση τέθηκε σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ τεχνοκρατών του ΥΠΟΙΚ και της Διεύθυνσης φορολογίας της Κομισιόν.
«Η κατάληξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι δεν θεωρούν ότι υπάρχει κοινωνική στόχευση με την απουσία ενός ορίου για το κατώτατο σκέλος όσον αφορά το εμβαδόν της κατοικίας ή του διαμερίσματος και θεωρούν ότι πρέπει να μπει έναν όριο όσον αφορά το εμβαδόν», ανέφερε ο κ. Παντελή ενημερώνοντας την επιτροπή, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν επικαλείται όριο εμβαδού 110 τμ.
Παράλληλα, ο κ. Παντελή ενημέρωσε πως αναφορικά με τη διαδικασία επί παραβάσει που αφορά την υφιστάμενη νομοθεσία, η Κομισιόν αναμένεται να αποστείλει δεύτερη επιστολή στην Κυπριακή Δημοκρατία εντός Ιουνίου, δίνοντας δύο μήνες διορία στις αρχές να απαντήσουν με νομικά επιχειρήματα, ενώ το επόμενο στάδιο είναι έναρξη της διαδικασίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Σημείωσε, ωστόσο ,ότι σε περίπτωση έγκρισης νέας νομοθεσίας, αυτό θα αξιολογηθεί εκ νέου από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, η οποία εφόσον θεωρεί ότι δεν συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο θα κινητοποιήσει εκ νέου τη διαδικασία επί παραβάσει.
Πηγή: ΚΥΠΕ