Σε σύμφωνο για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) που θα περιλαμβάνει ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές εταιρείες επιδιώκουν να καταλήξουν η μητρική της Google, Alphabet, με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποσκοπώντας να το οριστικοποιήσουν πριν να τεθεί σε εφαρμογή η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτό προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχε ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alphabet Σουντάρ Πιτσάι.
«Ο Σουντάρ κι εγώ συμφωνήσαμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε μέχρι να εφαρμοστούν πραγματικά οι κανονισμοί για την τεχνητή νοημοσύνη και πως πρέπει να συνεργαστούμε με όλους τους προγραμματιστές της ΑΙ για να αναπτύξουμε ένα σύμφωνο σε εθελοντική βάση πριν από τη νόμιμη προθεσμία», ανέφερε ο Μπρετόν στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.
Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους ευρωβουλευτές να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες των προτεινόμενων κανόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη πριν από το τέλος του έτους.
Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εντείνουν τη συνεργασία τους σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη για τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων πριν τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία, όπως δήλωσε σήμερα, η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να είναι η πρώτη ολοκληρωμένη νομοθεσία στον κόσμο που θα διέπει την τεχνολογία, με νέους κανόνες για την αναγνώριση προσώπου και τη βιομετρική επιτήρηση. Ωστόσο οι κυβερνήσεις και οι ευρωβουλευτές πρέπει πρωτίστως να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο.
Θέλει να επιταχύνει η Ευρώπη
Η Βεστάγκερ -αντιπρόεδρος επίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι η διαδικασία ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
«Θα χρειασθεί ακόμα ένα, αν όχι δύο χρόνια για να τεθεί σε ισχύ, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε κάτι για να γεφυρωθεί αυτή η χρονική περίοδος», όπως τόνισε.
Η ίδια είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ένας τομέας εστίασης στην τέταρτη συνεδρίαση σε υπουργικό επίπεδο στο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας (TTC) στη Σουηδία στις 30-31 Μαΐου, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στις νέες τάσεις όπως το ChatGPT.
«Υπάρχει μια κοινή αίσθηση του επείγοντος. Για να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η τεχνολογία, χρειάζονται προστατευτικές δικλείδες. Μπορούμε να συζητήσουμε τι μπορούμε να περιμένουμε από τις εταιρείες να κάνουν τουλάχιστον πριν ισχύσει η νομοθεσία;», αναρωτήθηκε.
Οι ηγέτες των χωρών της G7 αναφέρθηκαν το περασμένο Σάββατο στην ανάπτυξη των τεχνικών προτύπων για να διατηρηθεί η τεχνητή νοημοσύνη «αξιόπιστη», προτρέποντας να διεξαχθούν συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για θέματα όπως η διακυβέρνηση, τα πνευματικά δικαιώματα, η διαφάνεια και η απειλή της παραπληροφόρησης.
Η Βεστάγκερ η οποία αναμένεται να συναντηθεί για την τεχνητή νοημοσύνη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alphabet, αύριο Τετάρτη, σημείωσε ότι αυτές οι συνομιλίες δεν έχουν γίνει ακόμη. Οι ηγέτες της G7 ανέθεσαν στους αρμόδιους υπουργούς να συγκροτήσουν μια ομάδα εργασίας σε επίπεδο G7 για την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το τέλος του έτους.
«Νομίζω ότι μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό στο πλαίσιο του TTC με τρόπο που θα βοηθήσει τη διαδικασία της G7 να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένη», κατέληξε.
Πηγή: ΟΤ.gr