Αυτή τη φορά πρόκειται αποκλειστικά για Ρώσους υπηκόους και ρωσικές οντότητες, δηλαδή δεν υπάρχει άτομο ή επιχείρηση που να έχει κάποια προφανή σύνδεση με την Κύπρο.
Όπως εξήγησε το Foreign Office, το νέο κύμα κυρώσεων αφορά ανθρώπους και οργανισμούς που συνδέονται με τους τομείς της ενέργειας, των μετάλλων, της άμυνας, των μεταφορών και των χρηματοοικονομικών, τους οποίους χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να στηρίξει τη «στρατιωτική μηχανή» του.
Επίσης, κυρώσεις επιβάλλονται σε «σκιώδεις» επιχειρήσεις και πρόσωπα που σχετίζονται με την κλοπή ουκρανικών σιτηρών.
Ένα σημαντικό ποσοστό από τις προσθήκες στη λίστα κυρώσεων έχουν σχέση με τη Rosatom, τη ρωσική υπηρεσία ατομικής ενέργειας.
Στον τομέα των μετάλλων οι κυρώσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τον δισεκατομμυριούχο Ιγκόρ Αλτούσκιν, ιδιοκτήτη της Ρωσικής Εταιρείας Χαλκού.
Ρωσικές ναυτιλιακές εταιρείες που κρίνεται ότι συμβάλλουν στην κλοπή ουκρανικών σιτηρών επίσης υφίστανται πλέον κυρώσεις, καθώς και ακόμα 20 αξιωματούχοι και επιχειρήσεις του τομέα της άμυνας.
Τέλος, στη λίστα μπαίνουν ακόμα πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας.
Νωρίτερα το πρωί από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του G7 ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε ανακοινώσει νέες απαγορεύσεις εισαγωγών ρωσικών διαμαντιών και μετάλλων, όπως χαλκού, αλουμινίου και νικελίου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε ότι η πίεση επί του Πούτιν θα συνεχίσει να εντείνεται. «Η στήριξή μας προς την Ουκρανία είναι και θα παραμείνει ακλόνητη για όσο χρειαστεί», πρόσθεσε.
Πλέον συνολικά η βρετανική λίστα κυρώσεων για τη Ρωσία περιλαμβάνει 1601 άτομα και 229 οντότητες.
Πηγή: ΚΥΠΕ