Retail
Γιατί απειλείται ο ρόλος του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα
Γιατί απειλείται ο ρόλος του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα
Η πολιτική ασυμφωνία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών όσον αφορά το χρέος των ΗΠΑ απειλεί τόσο το νόμισμα της χώρας, όσο και τη σταθερότητα ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας

Ο ρόλος του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα κινδυνεύει ιδιαίτερα λόγω της πολιτικής διελκυστίνδας στις ΗΠΑ όσον αφορά το ανώτατο όριο του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs, Μπεθ Χάμακ.

«Πρόκειται για ένα αίνιγμα το οποίο καλούνται να επιλύσουν όλοι οι διεθνείς επενδυτές, αφού δεν καταλαβαίνουν γιατί οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στις παροχές κινήτρων αυτές χωρίς να έχουν τη διάθεση να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Πιστεύω πως αυτή η περίπλοκη και περίεργη κατάσταση αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου».

Οι εκτιμήσεις της Χάμακ συμπλέουν με αυτές πολλών άλλων αναλυτών και ειδικών των αγορών οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση και το αμερικανικό χρέος. Εάν οι πολιτικοί δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, οι ΗΠΑ ενδέχεται να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών, κάτι το οποίο θα πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο greenback.

«Οτιδήποτε απειλεί την κυριαρχία του δολαρίου αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τους Αμερικανούς, για το ίδιο το νόμισμα αλλά και την αμερικανική κυβέρνηση», ανέφερε η Χάμακ, σύμφωνα με το Business Insider, προσθέτοντας πως «σε αυτή την περίπτωση, θα δημιουργηθούν προβλήματα στην αγορά ομολόγων δημοσίου τα οποία θα αυξήσουν το κόστος για τους φορολογούμενους. Παράλληλα, στην ακραία περίπτωση της στάσης πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου, ενδέχεται να δημιουργηθεί παγκόσμια οικονομική κρίση».

Η Xάμακ συμφωνεί με τις δηλώσεις της Αμερικανίδας ΥΠΟΙΚ, Τζάνετ Γέλεν η οποία προειδοποίησε για την πιθανότητα «καταστροφικών συνεπειών τόσο για την αμερικανική όσο και για την παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση ασυμφωνίας».

Σημειωτέον πως ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι πρότεινε νομοσχέδιο το οποίο θα αυξήσει το όριο του δανεισμού κατά $1,5 τρισ. με παράλληλη μείωση των δημοσίων δαπανών κατά $4,5 τρισ. Παρ’ όλα αυτά, όλα δείχνουν πως η πρόσφατη συνάντηση του Μπάιντεν με τον ΜακΚάρθι δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα.