Το Τρίγωνο των Βερμούδων είναι ένα από τα πιο διάσημα «μυστήρια» της ανθρωπότητας, καθώς έχει πυροδοτήσει πολυάριθμες θεωρίες συνωμοσίας. Πρόκειται για μια θαλάσσια περιοχή στον δυτικό Ατλαντικό μεταξύ του Μαϊάμι, των Βερμούδων και του Πουέρτο Ρίκο, όπου πολλά αεροσκάφη και πλοία, έχουν εξαφανιστεί κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.
Ο Αυστραλός επιστήμονας Καρλ Κρουτσελνίσκι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, υποστηρίζει ότι έλυσε το μυστήριο , υποστηρίζοντας πώς δεν υπάρχει κανένα…μυστήριο. «Το ποσοστό των αεροπλάνων και πλοίων που έχουν εξαφανιστεί στην περιοχή αυτή, είναι παρόμοιο σε σύγκριση με άλλα μέρη στον κόσμο – ειδικά αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη κίνηση στο Τρίγωνο», λέει ο Καρλ Κρουτσελνίσκι. Όπως λέει, τα περιστατικά μπορούν να εξηγηθούν από ανθρώπινο λάθος και καιρικά φαινόμενα.
Ο θρύλος για το Τρίγωνο των Βερμούδων γεννήθηκε το 1952, όταν η εφημερίδα Miami Herald έγραψε για κάποιες ασυνήθιστες εξαφανίσεις στην περιοχή των Βερμούδων. Δύο χρόνια αργότερα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Fate» ένα άρθρο με τίτλο «Sea Mystery at Our Back Door», στο οποίο καταγραφόταν η εξαφάνιση το 1945 πέντε βομβαρδιστικών της λεγόμενης «πτήσης 19» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που πραγματοποιούσαν εκπαιδευτική αποστολή, στην περιοχή.
Η ιστορία πήρε μεγάλες διαστάσεις το 1975, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο «Το Τρίγωνο των Βερμούδων». Από τότε, μύθοι και θεωρίες έχουν περικυκλώσει το μυστηριώδες μέρος – από ισχυρά ρεύματα και δίνες που τραβούν πλοία και αεροπλάνα στον βυθό της θάλασσας, μέχρι υπερφυσικές δραστηριότητες ή ακόμα και εξωγήινους.
Ο Αυστραλός επιστήμονας επανεξέτασε το περιστατικό με την «πτήση 19»αυτό στο Τρίγωνο των Βερμούδων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καιρός ήταν εξαιρετικά άσχημος εκείνη την ημέρα, με σφοδρές καταιγίδες και τεράστια κύματα. Σύμφωνα με τον Καρλ Κρουτσελνίσκι, μεταξύ των 14 μελών των πληρωμάτων των πέντε αεροσκαφών, ήταν μόνο ένας πραγματικά έμπειρος πιλότος ,ο οποίος λέγεται ότι πήγε στη δουλειά την ημέρα της πτήσης με hangover, λόγω μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ. Τα ημερολόγια πτήσης έδειξαν επίσης ότι οι πιλότοι δεν συμφώνησαν σε ποια κατεύθυνση να πετάξουν. «Πολύ πιο πιθανό από μια επίθεση θαλάσσιων τεράτων ή εξωγήινων στην περίπτωση της πτήσης 19 είναι ότι τα βομβαρδιστικά συνετρίβησαν στον Ατλαντικό, λόγω όλων αυτών των παραγόντων», λέει ο καθηγητής Κρουτσελνίσκι.
Σε παρόμοιες συνθήκες είναι επίσης πιθανό να οφείλονται και άλλες καταστροφές στο Τρίγωνο των Βερμούδων, όπως εκτιμά και η National Oceanic and Atmospheric Association (NOAA), η υπηρεσία Καιρού και Ωκεανογραφίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πηγή: naftemporiki.gr