Η ιλιγγιώδης πορεία της τεχνητής νοημοσύνης και των chatbots, όπως το ChatGPT, έχουν προκαλέσει πολλές ανησυχίες σχετικά με το τι μπορεί σημαίνει η νέα τεχνολογία για το μέλλον του ανθρώπου, και κυρίως της αγοράς εργασίας. Ενδεικτική είναι άλλωστε η παραίτηση από την Google του 75χρονου Τζέφρι Χίντον, που θεωρείται ως ο νονός της τεχνητής νοημοσύνης, εκφράζοντας αγωνία για τους αυξανόμενους κινδύνους στον τομέα της AI.
Οι ανησυχίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την αγορά εργασίας συνοψίζονται στο επιχείρημα ότι τα νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους.
Πάντως ο οικονομολόγος και καθηγητής του MIT Ντέιβιντ Άτορ βλέπει τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Ο καθηγητής πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αναζωογονήσει τη μεσαία τάξη. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι το τρέχον κύμα τεχνητής νοημοσύνης είναι διαφορετικό από τις προηγούμενες τεχνολογικές εκρήξεις, εξηγεί μιλώντας στο NPR.
Όπως σημειώνει, η εποχή των υπολογιστών επηρέασε τους εργαζόμενους σε τομείς που δεν απαιτούν σημαντική ειδίκευση ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Όμως το νέο τεχνολογικό κύμα, της τεχνητής νοημοσύνης, είναι πιθανό να κάνει ακριβώς το αντίθετο, αναφέρει, υποστηρίζοντας η τεχνολογία θα μπορούσε να πλήξει περισσότερο τους εργαζομένους σε γραφεία με πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Το καλό σενάριο
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε όντως να βοηθήσει τους εργαζόμενους με χαμηλότερη ειδίκευση να διακριθούν στους ρόλους τους, παρατηρεί το Business Insider, επικαλούμενο τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης. Η έρευνα διαπίστωσε αύξηση της παραγωγικότητας σε εργαζόμενους χαμηλότερης ειδίκευσης στην εξυπηρέτηση πελατών όταν η εργασία τους συνδυάστηκε με ένα chatbot. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι με υψηλότερη ειδίκευση είδαν αύξηση «σχεδόν 0%» στην παραγωγικότητα. Αντίστοιχα, Διευθύνων Σύμβουλος που αγόρασε το ChatGPT Plus για τους εργαζόμενούς του ανέφερε ότι είδε βελτίωση στην παραγωγικότητά τους.
«Το καλό σενάριο είναι ένα σενάριο κατά το οποίο η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά φθηνότερη και πιο προσιτή την τεχνογνωσία της ελίτ», όπως το θέτει ο Άτορ. «Ξαφνικά, αυτοί οι εργαζόμενοι μπορούν να συνοψίσουν τη βιβλιογραφία, να γράψουν ένα αξιοπρεπές έγγραφο, να οργανώσουν ένα πρόγραμμα, να κάνουν ιατρική ανάλυση, να σχεδιάσουν ένα προϊόν, να βρουν μια διαδρομή, ίσως ακόμη και να πετάξουν ένα αεροπλάνο».
Παρά τις ανησυχίες, συνεχίζει ο Άτορ, οι ανθρώπινες ικανότητες εξακολουθούν να ξεπερνούν την τεχνητή νοημοσύνη με πολλούς τρόπους. Σημειώνει μάλιστα ότι οι άνθρωποι είναι δημιουργικοί και καλύτεροι στην αλληλεπίδραση με τους άλλους. «Πρώτα απ’ όλα, ζούμε στον φυσικό κόσμο, κάτι που οι περισσότερες μηχανές δεν το κάνουν», λέει χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν όλων των ειδών τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τα χέρια, το σώμα και το πρόσωπό μας, και έτσι τα μηχανήματα δεν τα κάνουν αυτή τη στιγμή».
Το κακό σενάριο
Αν και αισιόδοξος,ο Άτορ δεν τα βλέπει όλα ρόδινα. Αυτό που τον ανησυχεί κυρίως είναι ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη όταν πέσει σε λάθος χέρια. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάδοση παραπληροφόρησης, τη δημιουργία όπλων και σε απειλές για την ασφάλεια.
«Στο μυαλό μου, στην πραγματικότητα πιστεύω ότι η ειρωνεία είναι ότι η αγορά εργασίας είναι το λιγότερο τρομακτικό μέρος αυτού αυτή τη στιγμή», αναφέρει. «Στην πραγματικότητα φοβάμαι πολύ περισσότερο για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης σε οτιδήποτε άλλο».
Έτσι, το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τον ίδιο θα έρθει όταν «θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να σκοτώσουμε ο ένας τον άλλον».
Πηγή: naftemporiki.gr