«Το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η επικείμενη άνοδος του μισθολογικού κόστους για τον εργοδότη κατά 7%, η απορρόφηση πληθωριστικών αυξήσεων για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα, όπως και άλλα δεδομένα, δείχνουν πως και η επιχειρηματική δραστηριότητα χρειάζεται κίνητρα», μας ανέφερε ο Αιμίλιος Μιχαήλ.
Ο διευθυντής εργασιακών σχέσεων του Επιμελητηρίου, μας επιβεβαίωσε ότι ως εκ τούτου, έχουν ζητηθεί από τον Γιάννο Παναγιώτου και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που ο ίδιος συγκάλεσε την περασμένη Κυριακή στο υπουργείο, τα ακόλουθα:
Πρώτο, η κατάργηση της συνεισφοράς του 2% από έκαστο εργοδότη προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επί του ποσού των αποδοχών των μισθωτών που απασχολεί, με σκοπό την ενίσχυση του ταμείου κοινωνικής συνοχής.
Δεύτερο, η μείωση κατά το ήμισυ της εισφοράς του εργοδότη στο ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού, που επίσης διαχειρίζονται οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Δηλαδή, από το 1,2% βάσει του μισθού των υπαλλήλων του, στο 0,6%.
Σε ερώτηση, ποια ήταν η θέση του υπουργού επί των αιτημάτων του ΚΕΒΕ, ο Αιμίλιος Μιχαήλ μας απάντησε πως τους δόθηκε προφορική διαβεβαίωση πως θα εξεταστούν με τη δέουσα προσοχή. «Αναμένουμε πλέον από τον υπουργό να κάνει πράξη τα όσα μας είπε», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε επίσης την εργοδοτική θέση πως ο διάλογος που έπεται, μαζί με τις συντεχνίες, με σκοπό την κατάληξη οριστική συμφωνία για το μέλλον της ΑΤΑ, πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τον υπολογισμό των δεικτών παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Ο υπουργός Εργασίας δεν έφερε αντίρρηση, τόνισε το στέλεχος του Επιμελητηρίου.