Economy
Αισιόδοξος ο Διοικητής της ΚΤΚ για τις προκλήσεις στην οικονομία
Οι προβλέψεις για την οικονομία την περίοδο 2024-25 και για τον πληθωρισμό.
Αισιόδοξος ο Διοικητής της ΚΤΚ για τις προκλήσεις στην οικονομία

Αισιοδοξία πως με τις κατάλληλες ενέργειες, σύνεση και ορθολογισμό, θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε με επιτυχία τις προκλήσεις στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, εξέφρασε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου σε ομιλία του στο επιχειρηματικό δείπνο της ΟΕΒ, ενώ ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής είπε από πλευράς του ότι οι αφίξεις τουριστών αναμένεται να σημειώσουν αύξηση της τάξης του 5% – 10%.

Το επιχειρηματικό δείπνο της ΟΕΒ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 10 Μαϊου στην Αγία Νάπα με ομιλητές τον κ. Ηροδότου, τον κ. Κουμή κα τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Αντώνης Αντωνίου.

Ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι «η κυπριακή οικονομία, όπως και ο τραπεζικός τομέας, επέδειξαν σημαντική ανθεκτικότητα στους εξωτερικούς κλυδωνισμούς των τελευταίων χρόνων, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση το 2022, και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, με τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις του στη διεθνή οικονομία», κάτι που όπως είπε αναγνωρίστηκε και από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι προχώρησαν πρόσφατα σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι οποίες είναι του Μαρτίου 2023, αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στο 2,6% το 2023. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης συγκρίνεται θετικά με τον μέσο όρο στη ζώνη του εύρω που προβλέπεται στο 1%». Σημείωσε πως «οι επενδύσεις για αναπτυξιακά και μεταρρυθμιστικά έργα στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία».

Προβλέψεις για πληθωρισμό και οικονομική ανάπτυξη

Οσον αφορά την περίοδο 2024-2025, ο κ. Ηροδότου είπε πως «αναμένεται οικονομική μεγέθυνση γύρω στο 3,1% ετησίως» και σημείωσε πως «κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, καταγράφηκε σημαντική μείωση του πληθωρισμού, λόγω μειώσεων στις τιμές της ενέργειας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), τον Απρίλιο του 2023 ο πληθωρισμός στην Κύπρο μειώθηκε στο 3,8% από την κορύφωση του στο 10,6% τον περασμένο Ιούλιο».

Οσον αφορά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, είπε ότι «προβλέπεται να μειωθεί σημαντικά στο 3,3% το 2023, ενώ περαιτέρω εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται τα έτη 2024 και 2025, στο 2,3% και 1,9%, αντίστοιχα».

Στην ομιλία του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είπε ακόμα ότι «αναμφισβήτητα οι κυπριακές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ), αλλά δεν έχουν ακόμη επιλύσει το πρόβλημα, με τις μικρομεσαίες τράπεζες να υστερούν. Συγκεκριμένα, ο τραπεζικός τομέας στο σύνολό του παρουσιάζει σημαντική μείωση των ΜΕΧ, από 44% το 2017 σε 9,5% στο τέλος του 2022» ανέφερε και σημείωσε ότι «ο ψηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα επιτόκια ενδέχεται να μειώσουν το καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών και κατ’ επέκταση να περιορίσουν την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών».

Καμπανάκι μετά την...Credit Suisse

Αναφερόμενος στις ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο κ. Ηροδότου είπε πως «έχει ήδη ζητήσει από τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα να πραγματοποιούν σειρά ενεργειών σε ετήσια βάση, περιλαμβανομένων των ετήσιων δοκιμών διείσδυσης των κρίσιμων συστημάτων τους. Επιπρόσθετα» συνέχισε «οι πρόσφατες εξελίξεις με τις αμερικάνικες τράπεζες και την Credit Suisse, μας υπενθυμίζουν την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης καθώς απρόβλεπτες εξελίξεις μπορούν να προκαλέσουν μετάδοση πανικού και τριγμούς στις αγορές».

Η πλεονάζουσα ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια, είπε ο Κωνσταντίνος Ηροδότου βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας ανέρχεται στο 310% κατά το Δεκέμβριο του 2022, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του αντίστοιχου μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Είμαι αισιόδοξος", κατέληξε ο κ. Ηροδότου «πως με τις κατάλληλες ενέργειες, σύνεση και ορθολογισμό, θα καταφέρουμε και αυτή τη φορά να διαχειριστούμε με επιτυχία τις προαναφερθείσες προκλήσεις στην οικονομία μας και στο τραπεζικό της σύστημα. Οι δείκτες κεφαλαίων και ρευστότητας των κυπριακών τραπεζών  είναι ικανοποιητικοί». Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «με μεθοδικούς χειρισμούς και προσήλωση  μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Αύξηση 5–10% στον τουρισμό της Κύπρου

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής στο δικό του χαιρετισμό είπε πως ο τουρισμός στην Κύπρο έφτασε το 2018 στα 3,9 εκατομμύρια επισκέπτες, το 2019 ακολούθησε την πορεία του προηγούμενου χρόνου, ενώ μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 2022 οι αφίξεις τουριστών έφτασαν στα 3,2 εκατομμύρια.

Πρόσθεσε ότι «το Υφυπουργείο Τουρισμού εξήγγειλε αύξηση της τάξης του 5 – 10%. Ο τουρισμός είναι ο σημαντικότερος πυλώνας της κυπριακής οικονομίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται» είπε και σημείωσε πως «βασικοί στόχοι του Υφυπουργείου είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η διείσδυση σε νέες γεωγραφικές αγορές, η προσέλκυση επενδύσεων και η επένδυση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μεταξύ των οποίων, αθλητικός, συνεδριακός και ποδηλατικός».

Αναφερόμενος στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, ο κ. Κουμής είπε ότι με δύο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας, τους άλλους Δήμους αλλά και τις πέντε Κοινότητες που «όλες μαζί συγκροτούν μια πλούσια ενδοχώρα με άπειρες αυθεντικές εικόνες. Θα πρέπει να ανασυνταχθεί για να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο από τον τουρισμό που καταλήγει στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε.

Αφού ανέφερε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια της επαρχίας Αμμοχώστου, ο κ. Κουμής είπε πως «το μόνο σίγουρο, συνέχισε είναι ότι «οι όποιες αποφάσεις ή παρεμβάσεις για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τουρισμού πρέπει να κινούνται στον άξονα της αειφορίας, της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς έτσι βελτιώνεται τόσο η ανταγωνιστικότητα των προορισμών όσο και των τοπικών επιχειρήσεων».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Αντώνης Αντωνίου ανέφερε ότι «η επαρχία Αμμοχώστου διαδραματίζει πλέον καθοριστικό ρόλο σε τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργία και η ανάπτυξη γης και οικοδομών, ενώ παράλληλα έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια τόσο στη βιομηχανία όσο και σε επαγγελματικές υπηρεσίες».

Πρόσθεσε ότι «οι οικονομικές αναταράξεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια επηρεάζουν οριζόντια όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας στον τόπο μας. Παρόλα αυτά, η κυπριακή οικονομία απέδειξε ότι βρίσκει τις αντοχές και την ικανότητα να αντιδρά θετικά παρουσιάζοντας ψηλό ρυθμό ανάπτυξης, χαμηλή ανεργία, παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων και πραγματική μείωση του δημόσιου χρέους».

Η επαρχία Αμμοχώστου, συνέχισε «πληροί όλα τα κριτήρια προσέλκυσης ακόμα περισσότερων επενδύσεων. Πέρα από την ανάπτυξη τουριστικών μονάδων, εξοχικών και οικιστικών κατοικιών, η περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει και επενδυτές» είπε, πρόσθεσε πως «για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους φορείς (τοπικούς και μη)» και σημείωσε ότι «η ΟΕΒ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων της επαρχίας Αμμοχώστου. Στόχος μας, είναι να αγκαλιάσουμε τις επιχειρήσεις που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα και να τους δώσουμε τη στήριξη για να αναπτυχθούν περαιτέρω και να δημιουργήσουν ένα καθόλα υγιές και ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Σημειώνεται ότι στο δείπνο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, βουλευτές, ο Επαρχος Αμμοχώστου καθώς και Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες της περιοχής.

  • οικονομία
  • πληθωρισμός
  • Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας