Οι Κινέζοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμα και περισσότερα από 500 ευρώ το άτομο, για ένα υψηλής γαστρονομίας γεύμα με ιδιαίτερη παρουσίαση, όπως προκύπτει από τις κριτικές τους σε πανάκριβα εστιατόρια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρει το CNBC, παρά την πανδημία Covid-19, ένα εστιατόριο με την επωνυμία Lu Style, άνοιξε τέσσερα καταστήματα μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, στο Πεκίνο και στη Σαγκάη.
Τα καταστήματα αποφέρουν αποφέρουν 4 εκατομμύρια γιουάν (579.710 δολάρια) τον μήνα, με γεύματα κοστίζουν περίπου 735 γιουάν το άτομο, σύμφωνα με κριτικές στην εφαρμογή Dianping. Σε περισσότερα από 1.500 σχόλια, είναι φανερό ότι οι χρήστες ενθουσιάστηκαν με την εξυπηρέτηση, τη γεύση του φαγητού και τον «κομψό» σχεδιασμό.
Και, παρόλο που η ανάπτυξη της Κίνας έχει επιβραδυνθεί, ανοίγουν συνεχώς εστιατόρια με παρόμοια στρατηγική η οποία έχει στο επίκεντρό της τη γαστρονομική εμπειρία.
Το 2018 ο ιδιοκτήτης της εφαρμογής Dianping ξεκίνησε τα βραβεία Black Pearl που περιελάμβανε έναν οδηγό εστιατορίων με βάση ανεξάρηττες αξιολογήσεις πελατών. Για το 2023 επιλέχθηκαν 304 εστιατόρια.
Ακόμη και 6.000 γιουάν το άτομο
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εφαρμογής, Τανγκ Γιαν, η πανδημία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη στροφή των καταναλωτών προς τα καλά εστιατόρια, καθώς θέλουν ακόμη περισσότερο να απολαύσουν κάτι καλό. Ο ίδιος διακρίνει ότι ενώ έχουν μειωθεί ελαφρώς οι δαπάνες για επαγγελματικές συγκεντρώσεις στα εστιατόρια, έχουν αυξηθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα οι δαπάνες από μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες.
Ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο της λίστας Black Pearl μπορεί να κοστίσει μόλις 164 γιουάν ανά άτομο στο Quyuan της πόλης Yangzhou — το οποίο σχεδιάζει να ανοίξει τρία νέα καταστήματα στην Κίνα φέτος. Στην άλλη άκρη του φάσματος, στο Ultraviolet του Paul Pairet στη Σαγκάη, ένα γαλλικό εστιατόριο, το δείπνο μπορεί να κοστίσει πάνω από 6.000 γιουάν ανά άτομο.
Επιλογές υψηλής κουζίνας στο Πεκίνο, όπως το χορτοφαγικό εστιατόριο King’s Joy, με τρία αστέρια Michelin, κοστίζουν 500 δολάρια το άτομο.
Ο οδηγός Michelin περιλαμβάνει περισσότερα από 400 εστιατόρια στην Κίνα.
Μια μικρή αγορά;
Συνολικά, το φαγητό έξω παρέμεινε μία από τις τρεις κορυφαίες κατηγορίες στις οποίες οι καταναλωτές στην Κίνα σχεδίαζαν να ξοδέψουν παρόμοια με τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με μια τακτική έρευνα της Morgan Stanley στα τέλη Μαρτίου.
Για την εβδομάδα που έληξε στις 9 Απριλίου, τα έσοδα από ατομικά γεύματα στην Κίνα αυξήθηκαν κατά περίπου 50% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με ανάλυση από την BigOne Lab με έδρα το Πεκίνο.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν είναι σαφές εάν οι καταναλωτές στην Κίνα συνηθίζουν να τρώνε σε καλύτερα εστιατόρια ή απλώς να τα επισκέπτονται περισσότερες φορές περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν.
Η Christine Peng, επικεφαλής της κάλυψης του καταναλωτικού τομέα της ευρύτερης Κίνας στη UBS, δεν πιστεύει ότι υπάρχει μια «τάση αναβάθμισης ευρείας βάσης» στις δαπάνες εστιατορίων.
«Ακόμη και για τις εταιρείες εστιατορίων, αυτό που είπαν είναι ότι τα Σαββατοκύριακα η κίνηση είναι σε τρομερή ανάκαμψη, αλλά τις καθημερινές η κίνηση δεν ανακάμπτει τόσο πολύ», είπε.
Την ίδια στιγμή, ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων που σχετίζονται με την εστίαση ανέστειλε τις δραστηριότητες από το 2019 μέχρι το 2021 κάθε χρόνο από το 2019 έως το 2021 — σε περισσότερες από 900.000 το 2021, αριθμός ο οποίος μειώθηκε σε 530.000 το 2022.
Ο αριθμός των νέων εγγραφών επιχειρήσεων που σχετίζονται με την εστίαση αυξάνεται κάθε χρόνο, από 2,3 εκατομμύρια το 2019 σε 3,28 εκατομμύρια το 2022.
Πηγή: ΟΤ.gr