Η υγροποιημένη μορφή, κρίνοντας από τις σημερινές τιμές, δεν θα μειώσει σημαντικά το κόστος της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής και κατ’ επέκταση τον λογαριασμό των τελικών καταναλωτών σε αυτό το επίπεδο.
Το όφελος, με τη χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, έγκειται στη μείωση της εκπομπής θερμοκηπιακών αερίων, τα δικαιώματα αγοράς των οποίων επιβαρύνουν τους τελικούς καταναλωτές.
Αισθητή μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, άρα και του λογαριασμού ρεύματος, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, διαβεβαιώνει πως θα επιτευχθεί με την έλευση φυσικού αερίου σε αέρια μορφή, που υπολογίζεται σε τρία χρόνια περίπου.
Βάσει του υπουργικού σχεδιασμού, στις 28 και 29 Μαΐου θα γίνουν στην Κύπρο συναντήσεις με εταιρείες τεχνολογίας υγροποίησης φυσικού αερίου, εταιρείες κατασκευής αγωγών, εταιρείες που αγοράζουν το φυσικό αέριο και το μεταφέρουν στις αγορές.
Ανάλογα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος, η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιλέξει, τέλη του 2023, ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει για την έλευση φυσικού αερίου, από κυπριακά και πιθανότατα ισραηλινά κοιτάσματα, για δύο σκοπούς: ηλεκτροπαραγωγή για τις ανάγκες της χώρας, εξαγωγή προς ευρωπαϊκές αγορές.