Εξήγησε ότι αυτός ο κίνδυνος προκύπτει κυρίως κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οπότε οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια είναι αυξημένες λόγω τουρισμού και πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
Τόνισε ότι η λύση βρίσκεται στην αποθήκευση ενέργειας και ως εκ τούτου, είπε, το Υπουργείο έχει αρχίσει τον προγραμματισμό, προκειμένου η Κύπρος να αποκτήσει χώρους αποθήκευσης ενέργειας.
Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ένα πρόσφατο παράδειγμα που είναι ενδεικτικό του προβλήματος που προκύπτει στην Κύπρο λόγω απουσίας χώρων αποθήκευσης ενέργειας. Πριν από μερικές βδομάδες, ανέφερε, αναμέναμε ηλιοφάνεια, όμως υπήρχε συννεφιά και έτσι χάσαμε 150 μεγαβάτ και αναγκαστικά έπρεπε να κοπεί το ρεύμα σε κάποιες περιοχές. Αν είχαμε την αποθήκευση, τόνισε, θα φυλάγαμε το ρεύμα από άλλες μέρες και θα το δίναμε πίσω την ώρα της συννεφιάς.
Μέρος των δηλώσεων του Υπουργού Ενέργειας
«Γίνεται ένας υπολογισμός από τον διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και λέει ότι θα παράξω τόσο από τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και τόσο από τις ΑΠΕ. Κάνει τον υπολογισμό του και ρίχνει το ρεύμα στο σύστημα. Εάν όμως η μία πηγή, η απρόβλεπτη, δεν είναι όσο υπολογίστηκε, όπως εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα, αυτομάτως χάνεις την παραγωγή από τις ΑΠΕ, όμως η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή δεν είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει αμέσως, την ώρα που έχασες ενέργεια για να σου αντικαταστήσει εκείνη την απώλεια από τις ΑΠΕ. Αν υπήρχε αποθήκευση και φυλάγαμε εφεδρεία ηλεκτρικής ενέργειας, θα ρίχναμε στο δίκτυο την εφεδρεία και δεν θα υπήρχε ανάγκη διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος σε ορισμένες περιοχές».
«Η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή ως έχει σήμερα, παράγει ακριβώς το ρεύμα το οποίο χρειαζόμαστε σε περιόδους αιχμής. Για την Κύπρο, η περίοδος που χρειαζόμαστε το περισσότερο ρεύμα είναι όταν υπάρχει τουρισμός, είναι οι ζεστοί μήνες Ιούλιος και Αύγουστος και εκεί υπάρχει τρομερή ανάγκη από ηλεκτρική ενέργεια. Εάν δεν υπάρχει εφεδρεία στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και οι ΑΠΕ δεν έχουν αποθηκευτικούς χώρους για να έχεις αυτή την εφεδρεία, ανά πάσα στιγμή ό,τι κι αν συμβεί, δηλαδή μια απώλεια γεννήτριας στο Βασιλικό, ή μια απώλεια γεννήτριας στη Δεκέλεια, ή μια απώλεια γεννήτριας στο Βασιλικό που μπορεί να παρασύρει μιαν άλλη γεννήτρια μαζί της στη Δεκέλεια και επειδή δεν υπάρχουν αυτές οι εφεδρείες σε ηλεκτρική ενέργεια, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την απώλεια λόγω της ζημιάς που υπέστησαν αυτές οι γεννήτριες και ήταν ένα συμβάν που είχαμε πρόσφατα. Έπεσε η μια γεννήτρια, παρέσυρε μαζί της μιαν άλλη γεννήτρια στη Δεκέλεια, χάθηκαν 150 μεγαβάτ, όμως αυτή η απώλεια δεν μπορούσε να αντικατασταθεί αμέσως διότι δεν υπήρχε άλλη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Οι ΑΠΕ δεν υπήρχαν διότι ήταν προς το βράδυ και δεν υπήρχε αποθηκευτικός χώρος για να πάρουμε από εκεί και να το ρίξουμε στο δίκτυο».
Κρίσιμη περίοδος, οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος
Ο κ. Παπαναστασίου διευκρίνισε ότι το σύστημα λειτουργεί οριακά στις περιόδους αιχμής δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο και ότι αυτή την περίοδο υπάρχει υπερπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και γι’ αυτό πολλές φορές πρέπει να απορριφθεί ηλεκτρική ενέργεια από τις ΑΠΕ διότι δεν μπορεί να την αντέξει το δίκτυο. Άνοιξη και Φθινόπωρο δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε ηλεκτρική ενέργεια και αναγκαστικά θα πρέπει να απορριφθεί ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ διότι δεν υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι.