Economy
Οι κυρώσεις από ΗΠΑ και Βρετανία απασχόλησαν νέα ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό
Στόχος να μην αμαυρωθεί κι άλλο το όνομα της Κύπρου
Οι κυρώσεις από ΗΠΑ και Βρετανία απασχόλησαν νέα ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό
Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην επιτρέψουμε σε κανένα να αμαυρώσει το όνομα της χώρας μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι δεν θα προστατευθούν όσοι, αν υπάρχουν, οι οποίοι παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Εξερχόμενος του Προεδρικού μετά την ευρεία σύσκεψη για το θέμα των κυρώσεων και ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος είπε ότι ο στόχος όλων οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη είναι κοινός δηλαδή «θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην επιτρέψουμε σε κανένα να αμαυρώσει το όνομα της χώρας μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι πρέπει να προσεγγίσουμε αυτή την εξέλιξη ως ευκαιρία «μια και καλή να τελειώνουμε με το συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητούμε».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έλαβε στοιχεία από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «όταν υπάρξει κάτι περισσότερο να είστε σίγουροι ότι θα σας ενημερώσω». 

Εξάλλου σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο χώρο όπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «δεν είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε οποιουσδήποτε, αν υπάρχουν, που παραβιάζουν τις κυρώσεις».

Ανέφερε ότι στην σύσκεψη δόθηκε η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, την Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς και με τον Σύνδεσμο Λογιστών και «συμφωνούμε όλοι ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να αμαυρώνει το όνομα της χώρας μας».

Ο Πρόεδρος είπε ότι αρκετά υπέφερε και το κράτος και η Κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας από τέτοιου είδους καταστάσεις.

«Άρα, εμείς είμαστε έτοιμοι, μόλις έχουμε ενώπιον μας όλα τα στοιχεία, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται με μοναδικό στόχο αυτό που σας προανέφερα», είπε ο ΠτΔ.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν και άλλα ονόματα προσώπων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέστησε υπομονή.

«Θεωρώ ότι θα υπάρξουν νέες καταχωρήσεις είτε από πλευράς των ΗΠΑ, της Βρετανίας, είτε από πλευράς της ΕΕ. Επαναλαμβάνω, ό,τι χρειάζεται να γίνει θα γίνει. Είναι ένα θέμα με το οποίο πρέπει να τελειώνουμε», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ενώ έγιναν βήματα από πλευράς του κράτους, παρασυρόμαστε από κυρώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχουν γίνει πάρα πολλά και θα γίνουν και άλλα για να μην υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν περιποιεί τιμή σε κανένα μας κάθε τόσο να έχουμε τέτοιου είδους εξελίξεις ή να βλέπουμε δημοσιεύματα εναντίον της χώρας μας.

«Είναι κάτι αρνητικό για την Κυβέρνηση, είναι κάτι αρνητικό για το κράτος, είναι αρνητικό για τον ιδιωτικό τομέα, είναι κάτι αρνητικό για τους πολίτες.  Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Οι όποιες πληροφορίες θα τεθούν ενώπιον μας, θα τις διερευνήσουμε, δεν έχουμε να κρύψουμε απολύτως τίποτα και αυτή είναι η προσέγγιση η δική μας», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο υπήρξε οποιαδήποτε διαβούλευση με τις ΗΠΑ όπως είχε διερωτηθεί νωρίτερα ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά, και διερωτήθηκε αν υπάρχει συνεννόηση ή διαβούλευση για τις αποφάσεις μιας ξένης Κυβέρνησης.

Ανέφερε επίσης ότι είχε την ευκαιρία στη σύσκεψη να συζητήσει με τον κ. Κληρίδη και με άλλους εκπροσώπους των άλλων εποπτικών Αρχών «και δεν υπάρχει κανένα θέμα. Είμαστε στην ίδια γραμμή».

«Επαναλαμβάνω, είναι μια ευκαιρία. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε οποιουσδήποτε, αν υπάρχουν, που παραβιάζουν τις κυρώσεις και δεν πρέπει να ανησυχούμε για το συγκεκριμένο θέμα», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έγιναν σημαντικότατα βήματα και σε εκείνο στο οποίο στοχεύουμε είναι να τερματιστούν τέτοιου είδους καταστάσεις.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σωστά έπραξαν οι τράπεζες που εφάρμοσαν τις κυρώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι τράπεζες κινούνται στη βάση του δικού τους πλαισίου».

«Θα πρέπει, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε και αυτό τον τομέα. Είμαι σίγουρος ότι όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία ειδικότερα του τραπεζικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τι επωμισθήκαμε ως χώρα λίγα χρόνια νωρίτερα», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ