Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάδοχος, μετά από αλλεπάλληλες συγκρούσεις με κρατικούς αξιωματούχους, αρνείται να ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε καθώς καταγγέλλει παρεμβάσεις στην εκτέλεση των καθηκόντων της όπως απορρέουν από τη σύμβαση.
Το θέμα αποκάλυψε η «Αλήθεια» και η συνάδελφος Σκεύη Σταύρου, στο κυριακάτικο (23/4) πρωτοσέλιδο, φέροντας επίσης στο φως της δημοσιότητας και τον λόγο των συγκρούσεων, που αφορούσαν στον τρόπο αντίληψης και κατανόησης μεταξύ των δύο μερών, για το πώς πρέπει να λειτουργούν κάποιες εφαρμογές στην Κύπρο, σε σχέση με τον αντίστοιχο τρόπο άλλων κρατών.
Σημαντική συνέπεια της μεγάλης διαμάχης, πέρα από το ότι ακολουθεί τη νομική οδό είναι η απώλεια πολυσχιδούς εργασίας στη μηχανογράφηση, διάρκειας τεσσάρων χρόνων. Ό,τι κτίστηκε για το ψηφιακό κράτος, για τον εκσυγχρονισμό της λογιστικής και χρηματοοικονομικής διαχείρισης, μπαίνει στο ψυγείο. Η εργασία -όπως και οι αμοιβές- πενήντα ατόμων, αντανακλούν επί του παρόντος σε μια τεράστια επένδυση χωρίς αποτέλεσμα.
Το μεγαλεπήβολο έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που είχε αναλάβει προ τετραετίας το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, υπογράφοντας τη σχετική σύμβαση με βρετανική εταιρεία, αποτέλεσε το πρώτο και τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον δημόσιο τομέα, μέσω του συστήματος ERP. Σκοπός, η εξυπηρέτηση όλων των υπουργείων, των ανεξάρτητων υπηρεσιών και κάποιων ειδικών ταμείων.
Θα κάλυπτε, επίσης, μισθολόγια, συντάξεις, προϋπολογισμούς και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, όπως για τις άδειες, τις τοποθετήσεις, τις προαγωγές και άλλες πληροφορίες που αφορούν τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Προ τετραετίας, όταν το Γενικό Λογιστήριο είχε αναλάβει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, δεν είχε ακόμη συσταθεί το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας.