Το συνολικό κόστος για την παρασκευή μιας σπιτικής πίτσας είναι, εδώ και οκτώ μήνες, τουλάχιστον 20% υψηλότερο από ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν.
Η διαρκής άνοδος στην τιμή του ελαιόλαδου οφείλεται στην καταστροφική ξηρασία που πλήττει την Ισπανία, τον μεγαλύτερο παραγωγό λαδιού παγκοσμίως, σε μια περίοδο όπου η ξηρασία πλήττει γενικότερα όλη τη νότια Ευρώπη.
Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά του πληθωρισμού μειώνονται και οι αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας επιβραδύνονται, η άνοδος στην τιμή του ελαιόλαδου δείχνει ότι η ακρίβεια που υπάρχει σε βασικά αγαθά πλήττει τις ιταλικές οικογένειες.
Το ελαιόλαδο αποτελεί μέρος της μαγειρικής παράδοσης σε ολόκληρη την ιταλική χερσόνησο πριν ακόμη από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Εκτός από τη διατροφή, χρησιμοποιούνταν ως μέσο φωτισμού στις λάμπες λαδιού αλλά και στην Παρασκευή καλλυντικών.
Ο Ιούλιος Καίσαρας κάποτε απαίτησε ποσότητα λαδιού ως φόρο από μια κατακτημένη περιοχή στην Αφρική, και γυάλινα μπουκάλια που περιείχαν ελαιόλαδο βρέθηκαν ακόμη και στην Πομπηία, την αρχαία πόλη που θάφτηκε το 79 μ.Χ. από την έκρηξη του Βεζούβιου.
Είτε προέρχεται φρέσκο και σπιτικό από τα ελαιοτριβεία των μικρών πόλεων, είτε αγορασμένο από τα καταστήματα, το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο των περισσότερων πιάτων, ιδιαίτερα στην κεντρική και νότια Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο σημαντικό από την πίτσα και επιπρόσθετα έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία στα πλαίσια μίας μεσογειακής διατροφής.
Με τις τιμές της πίτσας να ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα, η αγορά έτοιμης πίτσας συμφέρει τις οικογένειες περισσότερο από το να την φτιάξουν στο σπίτι αγοράζοντας από την αρχή όλα τα υλικά που χρειάζονται. Με τον τρόπο αυτό, θα επιβαρυνθούν μόνο κατά 8,5% περίπου σε σχέση με πέρυσι, όσο δηλαδή επιβάλλει ο πληθωρισμός.
Πηγή: newmoney.gr