Αξιωματούχοι της G-7 συζητούν την ιδέα - ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της ομάδας στην Ιαπωνία τον Μάιο -, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, και στόχος θα είναι να συμπεριληφθούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υλοποίηση αυτών των κυρώσεων. Να σημειωθεί ωστόσο πως η πρόταση εξακολουθεί να είναι υπό διαβούλευση και ότι μπορεί να τροποποιηθεί.
Η προσέγγιση που συζητείται από τους διπλωματικούς απεσταλμένους θα ανατρέψει το υπάρχον καθεστώς κυρώσεων, και θα επιβάλει ολική απαγόρευση των εξαγωγών, σύμφωνα με το Bloomberg.
Εάν οι ηγέτες της G-7 εγκρίνουν την πρόταση αυτή στη σύνοδο κορυφής, θα πρέπει να συμφωνηθεί τι ακριβώς θα αποκλείονταν, με τα φάρμακα και τα γεωργικά προϊόντα – συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων – πολύ πιθανό να εξαιρεθούν, όπως τόνισε ένας από τις πηγές στο Bloonberg.
Τα εμπόδια
Ωστόσο, υπάρχουν δυνητικά σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου. Για να τεθεί σε ισχύ στην ΕΕ, τα νέα κριτήρια θα πρέπει να υιοθετηθούν από όλα τα μέλη του μπλοκ και αυτό θα πυροδοτήσει έναν νέο γύρο έντονων διαβουλεύσεων ή και αντιπαραθέσεων δεδομένης της πιθανής αντίδρασης από εταιρείες που εξακολουθούν να εξάγουν αγαθά στη Ρωσία, παράλληλα με τον κίνδυνο αντιποίνων από τη Μόσχα.
Εάν επιβληθεί σχεδόν συνολικό εμπάργκο στις εξαγωγές, μεγάλο μέρος των υπόλοιπων εμπορικών ροών από αυτές τις χώρες με τη Ρωσία θα συρρικνωθεί. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει την προοπτική μιας τέτοιας κίνησης.
Μέχρι στιγμής οι κυρώσεις έχουν σχεδόν μειώσει στο μισό την αξία των εξαγωγών της ΕΕ και της G-7 στη Ρωσία, με περιορισμούς σε οτιδήποτε, από ηλεκτρονικά μέχρι είδη πολυτελείας. Αυτό εξακολουθεί να αφήνει αγαθά αξίας 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων να εισάγονται από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία στη Ρωσία, σύμφωνα με το Trade Data Monitor που εδρεύει στη Γενεύη.
Τα μέλη της G-7 ανησυχούν ότι είναι πολύ μεγάλο όφελος για την οικονομία του Πούτιν εν καιρώ πολέμου, το γεγονός ότι η Μόσχα βρίσκει τρόπους να παρακάμψει τις κυρώσεις για να εισάγει αγαθά μέσω τρίτων χωρών. Η G-7 και η ΕΕ έχουν επιβάλει αρκετούς γύρους κυρώσεων, ορισμένοι από τους οποίους περιλάμβαναν περίοδο χάριτος πριν τεθούν σε ισχύ.
Πηγή: Ot.gr