Economy
Στο σκαμνί της ΕΕ για 5 παραβάσεις η Κύπρος
Δύο μήνες διορία από την Κομισιόν για διορθωτικά μέτρα αλλιώς έπονται οικονομικές κυρώσεις
Στο σκαμνί της ΕΕ για 5 παραβάσεις η Κύπρος
Πρώτη, πρώτη αναφέρει η Κομισιόν την Κύπρο, στην τελευταία της ανακοίνωση (19/4) υπό τον τίτλο «Πακέτο παραβάσεων Απριλίου: βασικές αποφάσεις». Αιτία, τα αστικά λύματα, τα οποία καλεί τη χώρα μας να επεξεργαστεί σωστά και να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε μάλιστα «να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο για την αποτυχία της να εφαρμόσει γρήγορα και αποτελεσματικά την απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 5ης Μαρτίου 2020, σχετικά με την ανεπαρκή εφαρμογή της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων», όπως αναφέρει.

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ότι σε 31 οικισμούς, η Κύπρος απέτυχε να διασφαλίσει ότι όλα τα αστικά ύδατα συλλέγονταν ή ότι τα αστικά λύματα που εισέρχονταν σε συστήματα συλλογής υποβλήθηκαν σε κατάλληλη επεξεργασία πριν από την απόρριψή τους».

Για να συμμορφωθεί με την απόφαση, η Κύπρος έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει δίκτυα συλλογής ή νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας για όλους τους οικισμούς. Η Κομισιόν διαπίστωσε την επίτευξη προόδου για δύο οικισμούς, σημειώνοντας ωστόσο πως οι υπόλοιποι 29 εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ.

«Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ξεκινήσει μόνο για 13 οικισμούς και η συμμόρφωση αναμένεται στα τέλη του 2023. Για τους άλλους 16 οικισμούς, η συμμόρφωση αναμένεται να επιτευχθεί έως το 2029», προσθέτει η Κομισιόν και ενημερώνει πως δίνει προθεσμία δύο μηνών για να διορθώσει την κατάσταση. Διαφορετικά, μπορεί να παραπέμψει εκ νέου την υπόθεση στο δικαστήριο, με πρόταση για επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Κύπρο.

Θαλάσσια χωροταξικά σχέδια
Επίσης, δίμηνη προθεσμία δόθηκε στη χώρα μας για να συμμορφωθεί και με την οδηγία –στα παράκτια κράτη μέλη- για καταρτισμό θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων έως τις 31 Μαρτίου 2021 και την υποβολή αντιγράφων των σχεδίων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Διαφορετικά, η Κομισιόν θα παραπέμψει την υπόθεση στο δικαστήριο.

Για εποχιακούς εργαζόμενους
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη χώρα μας «να μεταφέρει σωστά όλες τις διατάξεις της οδηγίας για τους εποχιακούς εργαζομένους» και να δώσει απάντηση σε δύο μήνες. Η προειδοποιητική επιστολή αναφέρεται σε «αποτυχία πλήρους συμμόρφωσης», προσθέτοντας ότι «η διασφάλιση της πλήρους τήρησης της οδηγίας αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την προσέλκυση του εργατικού δυναμικού που απαιτείται για την εποχιακή εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης». 

Ισορροπία ζωής, ισότητα, άδεια
Ακόμα, η Κομισιόν μας βάζει στο σκαμνί επειδή δεν κοινοποιήσαμε εθνικά μέτρα σχετικά με την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για γονείς και φροντιστές, στη βάση οδηγίας που αποσκοπεί στην προώθηση της ίσης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας, την ίση κατανομή των ευθυνών φροντίδας μεταξύ των γονέων, τις τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες άδειας πατρότητας κατά τη στιγμή της γέννησης του παιδιού, τις πέντε εργάσιμες ημέρες άδειας φροντιστή ανά έτος και άλλα.

Οδηγία για την ακτινοπροστασία
Πρόβλημα, νούμερο πέντε, η διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως η Κύπρος δεν μετέφερε σωστά σε όλους τους τομείς, την αναθεωρημένη οδηγία για την ακτινοπροστασία, που θεσπίζει βασικά πρότυπα ασφάλειας για την προστασία του κοινού, των εργαζομένων και των ασθενών από τους κινδύνους της έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία. Περιλαμβάνει επίσης διατάξεις ετοιμότητας και αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που ενισχύθηκαν μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα. 
 

  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Κομισιόν
  • Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Κύπρος