Σύμφωνα με το Euractiv, στη Σερβία οι εργαζόμενοι εργάζονται περίπου 43 ώρες την εβδομάδα, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά η Microelectronica ήθελε να δει την επίδραση που θα είχε η εργασία λιγότερων ωρών, στην παραγωγικότητα.
«Η παραγωγικότητα αυξάνεται μόνο εάν ληφθεί μια προσωπική και ομαδική απόφαση να ολοκληρωθεί η δουλειά σε τέσσερις ημέρες. Οι άνθρωποι περνούσαν την Παρασκευή στη δουλειά, και τώρα έχουν εκείνη την ημέρα για να βγουν έξω και να ξοδέψουν χρήματα. Ο μισθός προέρχεται από την παραγωγικότητα και οι τέσσερις ημέρες θα είναι πιο παραγωγικές με περισσότερη δουλειά», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας Nebojša Mati, στη Σερβική Ραδιοτηλεόραση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ισλανδία και το Βέλγιο προσπάθησαν να εφαρμόσουν τετραήμερες εβδομάδες εργασίας, κυρίως με θετικά αποτελέσματα, αν και τα οφέλη δεν ήταν ορατά σε όλους τους κλάδους.
Εκτιμάται πάντως ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Σερβία θα δυσκολευτούν να εφαρμόσουν ένα τέτοιο μοντέλο λόγω του χαμηλού αριθμού εργαζομένων, ενώ οι τομείς του λιανικού εμπορίου και της φιλοξενίας πιθανότατα δεν θα επωφεληθούν.
Πηγή: ΚΥΠΕ