Economy
Η άνθηση της ινδικής οικονομίας αποτελεί έμπνευση για τον υπόλοιπο κόσμο
Η άνθηση της ινδικής οικονομίας αποτελεί έμπνευση για τον υπόλοιπο κόσμο
Η Ινδία αναλαμβάνει την προεδρία της Ομάδας G20 σε μια περίοδο που ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

Η πανδημία Covid και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία καθώς και η αδυναμία μεταρρύθμισης των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη προς αυτά. Ο πρωθυπουργός Narendra Modi λέει ότι ως θεματοφύλακες των μεγάλων οικονομιών και νομισματικών συστημάτων του κόσμου, είναι πλέον ευθύνη των G20 να επαναφέρουν τη σταθερότητα, την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό δεν θα είναι εύκολο έργο.

Ήταν μια περήφανη στιγμή για την Ινδία που ανέλαβε την προεδρία των G20, καθώς και μια τεράστια ευθύνη εκ μέρους της Ομάδας για τον τερματισμό των διαφορών και την οικοδόμηση συναίνεσης σε θέματα παγκόσμιας σημασίας. Γι’ αυτό, τόσο τα κράτη-μέλη όσο και τα φιλοξενούμενα μέλη της G20 συζητούν συνεχώς τους τομείς της μελλοντικής δράσης. Ο Πρωθυπουργός Modi  μίλησε στην πρώτη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας στο Μπανγκαλόρ στις 24 Φεβρουαρίου τονίζοντας σχετικά: «Εστιάστε τις συζητήσεις σας στους πιο ευάλωτους πολίτες του κόσμου. Η παγκόσμια οικονομική ηγεσία μπορεί να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών μόνο δημιουργώντας μια ατζέντα χωρίς αποκλεισμούς».

Της συνάντησης προήδρευσαν από κοινού ο Υπουργός Οικονομικών Nirmala Sitharaman και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας Dr. Shaktikanta Das. Στη συνάντηση μίλησε ο Πρωθυπουργός Modi την πρώτη ημέρα, ο οποίος είπε: «Το θέμα της προεδρίας μας της G20 – Μία Γη, Μία Οικογένεια, Ένα Μέλλον – προωθεί μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς. Η Ινδία έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά ασφαλή, αξιόπιστη και αποδοτική δημόσια ψηφιακή υποδομή στο οικοσύστημα ψηφιακών πληρωμών της το οποίο έχει αναπτυχθεί ως δωρεάν δημόσιο αγαθό και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για πολλές άλλες χώρες».

Στον πρώτο διάλογο σε υπουργικό επίπεδο, ο Ινδός πρωθυπουργός είπε: «Η πρόοδος προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης φαίνεται να επιβραδύνεται ακόμη και όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει ξεπεράσει τα οκτώ δισεκατομμύρια. Οι πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης πρέπει να ενισχυθούν για να ανταποκριθούν σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και τα υψηλά επίπεδα χρέους". Τα βασικά σημεία της συνάντησης περιελάμβαναν θέματα όπως η παγκόσμια κρίση χρέους, η χρηματοδότηση του κλίματος, οι παγκόσμιες προοπτικές για τα κρυπτονομίσματα, η ψηφιακή δημόσια υποδομή, η χρηματοοικονομική ένταξη, χρηματοδότηση των πόλεων του αύριο και φορολογία.

Η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 25 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Maharaja Chhatrasal στο Khajuraho. Στη συνάντηση επετεύχθη συναίνεση σχετικά με την σθεναρή επιδίωξη των τεσσάρων προτεραιοτήτων που δίνουν παγκόσμια συνέχεια στον πολιτισμό υπό την προεδρία της Ινδίας. Αυτές περιλαμβάνουν την Προστασία και την Απόδοση Πολιτιστικής Περιουσίας, την Αξιοποίηση της Ζωντανής Κληρονομιάς ενός Βιώσιμου Μέλλοντος, την Προώθηση Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών και της Δημιουργικής Οικονομίας καθώς  και την Αξιοποίηση της Ψηφιακής Τεχνολογίας για την Προστασία και Προώθηση του Πολιτισμού.

Σύμφωνα με το όραμα του Πρωθυπουργού Narendra Modi για «ανάπτυξη υπό την ηγεσία των γυναικών» και στόχο τη δημιουργία ενός κόσμου ισότητας και δικαιοσύνης, η ινδική προεδρία της G20 έχει αναμφίβολα επίκεντρο τις γυναίκες και προχωρά με αποφασιστικότητα για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος μέσα στο οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες των γυναικών και να αλλάξουν οι ζωές όλων μας. Οι πέντε τομείς προτεραιότητας των Women-20 περιλαμβάνουν τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, τη Γυναικεία Ηγεσία της Βάσης, τη Γεφύρωση του Ψηφιακού Χάσματος των Φύλων, την Εκπαίδευση και την Ανάπτυξη Δεξιοτήτων και την Κλιματική Αλλαγή.

Τέλος, ένα εργαστήριο με θέμα «Κοινό Μέλλον: Νεολαία στη Δημοκρατία και τη Διακυβέρνηση» διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας Νέων της G20. Τόσο επίδοξοι όσο και έμπειροι επιχειρηματίες από την περιοχή του Νέου Δελχί συμμετείχαν στη συνεδρία με θέματα όπως «Ψηφιακή Ινδία», «Μαθητο-κεντρική Διακυβέρνηση» και «Τομέας Πολιτικής».

  • ΙΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ομάδας G20