Κάθε πέρσι και καλύτερα. Οι αντίστοιχες τιμές του 2022, των 90 και 100 ευρώ, για το ίδιο πάντα βάρος, αποτελεί μακρινή ανάμνηση. Το ίδιο και η δυνατότητα μιας σημαντικής μερίδας καταναλωτών να τηρήσει την παράδοση των ημερών με το φρέσκο αρνάκι στο μενού για την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους.
Εντόπισε αυξήσεις
Η υπηρεσία προστασίας καταναλωτή, του Υπουργείου Εμπορίου, αναμένεται να δημοσιοποιήσει από βδομάδας τις επικαιροποιημένες λιανικές τιμές της αγοράς στα βασικά αγαθά. Τα στοιχεία πάντως που έχει ήδη μαζέψει, καταδεικνύουν μια πορεία αυξήσεων σε νωπά κρέατα και εδέσματα, ιδιαίτερα αυτά που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση το Πάσχα.
Η εκτίναξη στο 30%
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κρεοπωλών, από την πλευρά του, έχει επιβεβαιώσει με αριθμούς τις αυξήσεις στα φρέσκα κρέατα, κάνοντας αναφορά για εκτίναξη της τάξης του 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και για παρατεταμένη περίοδο υψηλό τιμών. Σήμερα, η μέση τιμή στα αρνάκια κυμαίνεται στα 12 με 13 ευρώ το κιλό. Δύο με τρία ευρώ ακριβότερη από την περσινή.
12 με 13 ευρώ το κιλό
Οι κρεοπώλες, εμμέσως πλην σαφώς διαμαρτύρονται πως ορισμένοι ποιμνιοτρόφοι εκ των προμηθευτών τους, ασκούν πίεση για υψηλότερη αμοιβή. Εάν συγκρατηθούν τα 4 ευρώ για το ζωντανό και τα 8,50 με 9 ευρώ για το σφαγμένο αρνάκι, τότε οι τιμές κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα θα παραμείνουν περί των 12 και 13 ευρώ το κιλό. Εάν κάποιοι βοσκοί αρχίσουν να πωλούν ακριβότερα, οι κρεοπώλες υπολογίζουν αύξηση γύρω στο 1 ευρώ το κιλό στη λιανική πώληση.
Οι ποιμνιοτρόφοι
Με διαφορετική οπτική προσεγγίζουν -εδώ και πολύ καιρό- το θέμα των τιμών οι ποιμνιοτρόφοι, επικαλούμενοι δυσβάσταχτο κόστος ζωοτροφών και εξοντωτικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Μια προσέγγιση που δεν αφορά μόνο τα φρέσκα κρέατα που καταλήγουν στο λιανεμπόριο αλλά και τη γαλακτοκομική τους παραγωγή.
Λιγότερες πωλήσεις
Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων έχουν επηρεάσει και τις πωλήσεις τους. Όχι μόνο στην καθημερινότητα αλλά και σε περιόδους που το προϊόν έχει την τιμητική του. Γεγονός που οι κρεοπώλες θεωρούν αναμενόμενο, γνωρίζοντας πως το μόνο που παρέμεινε σταθερό, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων είναι οι μισθοί των εργαζομένων.
Ως και τη Τσικνοπέμπτη
Ως σύνδεσμος, έχουν παρατηρήσει αισθητή μείωση των ποσοτήτων που αγοράζουν οι καταναλωτές, καθώς κι ότι είναι λιγότεροι αυτοί οι οποίοι έχουν ήδη παραγγείλει ή προμηθευτεί φρέσκο κρέας ενόψει Πάσχα, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα που έδωσαν αφορά την Τσικνοπέμπτη του 2023, καθώς οι σφαγές ζώων ήταν μειωμένες κατά 20%.
Ψάχνουν άλλα κρέατα
Όσοι ψωνίζουν φρέσκο κρέας λαμβάνουν υπόψη και το βάρος, μια πρακτική εξοικονόμησης που δεν συνήθιζαν ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή την περίοδο, τα αρνιά και τα κατσίκια είναι μικρά, ωστόσο οι τιμές τους έχουν αποδειχθεί αποτρεπτικές για αρκετό κόσμο, όπως έχουν παρατηρήσει οι κρεοπώλες. Καταναλωτές που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν αρνάκι για το Πάσχα, έχουν αρχίσει να το ψάχνουν για άλλα κρέατα.
Κι αυτά ακριβότερα
Οι αυξήσεις όμως τα έχουν περικυκλώσει κι αυτά. Το χοιρινό με κόκαλο για σούβλα, από τα 5 ευρώ πέρυσι, ανήλθε γύρω στα 6 ευρώ το κιλό. Το κοτόπουλο είναι γύρω στα 3,50 με 5 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν 3 με 4 ευρώ το κιλό. Το βοδινό, παρότι δεν έχει μεγάλη ζήτηση τη Μεγάλη Εβδομάδα, ανήλθε στα 10 με 12 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν στα 7 με 8 ευρώ.