Η αναδιάρθρωση της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, η οποία είχε δοκιμαστεί από μια σειρά σκανδάλων και κακής διοίκησης, την είχε ισχυροποιήσει πριν από τις τελευταίες εξελίξεις.
Η Citigroup τόνισε ότι ήταν παράλογη η στοχοποίηση της Deutsche Bank, ενώ πολλοί αναλυτές σημείωσαν ότι δεν είναι η νέα Credit Suisse.
Έτσι οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη ανέκαμψαν τις περασμένες ημέρες και οι επενδυτές φάνηκε να πείθονται από τις διαβεβαιώσεις των εποπτικών Αρχών ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μιας νέας μεγάλης κρίσης, αντίστοιχης με αυτήν του 2008.
Το γεγονός ότι οι συστημικές τράπεζες στην Ευρωζώνη έχουν ψηλά κεφάλαια και ρευστότητα και ελέγχονται ασφυκτικά από τους επόπτες, κάνει πιο ισχυρή τη διαβεβαίωση αυτή.
Αβεβαιότητα μετά την ''κρίση''
Παρά τη βελτίωση του κλίματος όμως, οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις στην Ευρώπη είναι πιθανόν να συνεχιστούν για αρκετό χρονικό διάστημα, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές επηρεάζονται ευθέως από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου φέρεται να υπάρχει κίνδυνος και για άλλες μικρότερες τράπεζες.
Επομένως, υπάρχει μια αβεβαιότητα που μπορεί να επηρεάσει τις οικονομικές εξελίξεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τόσο αναφορικά με την ανάπτυξη, όσο και με τα επιτόκια.
Η εκτίμηση αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων είναι ότι η ανησυχία που υπάρχει στις αγορές θα μπορούσε να κάνει τις τράπεζες πιο φειδωλές στη χορήγηση δανείων, γεγονός που θα περιόριζε την ανάπτυξη και παράλληλα την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της.
Η ΕΚΤ αύξησε στις 16 Μαρτίου τα βασικά επιτόκιά της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να φθάνει στο 3%.
Ωστόσο, τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ανέφεραν ότι υπάρχει περιθώριο και για νέες αυξήσεις.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ξεκαθάρισε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν και άλλο, εάν δεν υπάρξει σοβαρή αναταραχή.
Πάντως, η UBS θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων το Μάιο και τον Ιούνιο, με το επιτόκιο καταθέσεων να κορυφώνεται στο 3,5%.
Η Goldman Sachs προβλέπει ότι τα αυστηρότερα κριτήρια για χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες μπορεί να μειώσουν τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης φέτος κατά 0,3%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ