Πολύ συχνά, μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως γίγαντας της σύγχρονης μόδας, παρά το γεγονός πως ιδρύθηκε στα μισά του περασμένου αιώνα και συγκεκριμένα το 1946, από τον Κριστιάν Ντιόρ. Ήδη, από τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του, ο διάσημος οίκος προκάλεσε επανάσταση στον κόσμο της μόδας με τα κομψά και θηλυκά ρούχα του.
Ο επιτυχημένος σχεδιαστής
Ο Κριστιάν Ντιόρ γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1905, σε μια παραθαλάσσια πόλη στις ακτές της Νορμανδίας, στη Γαλλία. Ήταν γιος ενός πλούσιου κατασκευαστή λιπασμάτων και το δεύτερο από τα συνολικά, πέντε παιδιά της οικογένειας. Το 1910, μετακόμισαν οικογενειακώς στο Παρίσι, όπου ο Κριστιάν μεγάλωσε και έζησε μια πολυτάραχη ζωή.
Προτού, ασχοληθεί με τη μόδα, ο νεαρός διηύθυνε μια γκαλερί τέχνης στη Γαλλία. Το 1929, κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης, η οικογένεια Ντιόρ υπέφερε οικονομικά και ο Κριστιάν αναγκάστηκε να κλείσει οριστικά την γκαλερί του. Τότε, αποφάσισε να πουλήσει ορισμένα από τα σκίτσα του σε οίκους υψηλής ραπτικής για να κερδίσει κάποια χρήματα. Το 1940, και ενώ βρισκόταν στο πρώιμο στάδιο της καριέρας του στο χώρο της μόδας, σταμάτησε να εργάζεται όταν κλήθηκε να υπηρετήσει στον στρατό ως αξιωματικός, λόγω της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Επανάσταση στον κόσμο της μόδας
Μετά τη λήξη του πολέμου, ο Ντιόρ αποφάσισε να δημιουργήσει τον δικό του οίκο μόδας. Έτσι, το 1946 γεννήθηκε ο οίκος Christian Dior ο οποίος ανέδειξε τις συλλογές του ταλαντούχου σχεδιαστή. Τα εξαιρετικά και δημιουργικά σχέδια του Ντιόρ ήταν επαναστατικά για την εποχή, κάνοντας το όνομα της μάρκας αναγνωρίσιμο στον χάρτη της μόδας.
Στις 12 Φεβρουαρίου 1947, ο Ντιόρ παρουσίασε την πρώτη του συλλογή η οποία ονομάστηκε «New Look». Έγινε αμέσως, επιτυχία και μια από τις πιο περιζήτητες και λατρεμένες τάσεις παγκοσμίως. Το New Look χαρακτηρίζεται από μακριά φούστα, στενή μέση και ζωηρά χρώματα. Οι γυναίκες των δεκαετιών του ’50 ενθουσιάστηκαν με την εκτεταμένη χρήση του πολυτελούς υφάσματος και των αισθησιακών γραμμών.
Από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη
Η πλούσια ιστορία του οίκου Dior ξεκίνησε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Κριστιάν Ντιόρ είχε ως στόχο ένα νέο και μοναδικό στυλ μόδας για να τραβήξει τα βλέμματα του κοινού. Για το λόγο αυτό, αποφάσισε να αναδείξει τη νέα εποχή του στυλ σε ολόκληρο τον κόσμο ανοίγοντας ένα κατάστημα στην Fifth Avenue και 57th Street στη Νέα Υόρκη το 1948.
Στο πλευρό του, είχε και έναν νεαρό δεκαεννιάχρονο βοηθό, τον Ιβ Σεν Λοράν. Το 1955, ο Κριστιάν Ντιόρ αντιλήφθηκε τις δυνατότητες του Λοράν και μάλιστα σχεδίαζε να τον επιλέξει ως διάδοχό του, όταν έρθει η ώρα λόγω του ταλέντου του νεαρού.
Ο Κριστιάν Ντιόρ πέθανε ξαφνικά το 1957, από καρδιακή προσβολή και ο κόσμος της μόδας θρήνησε την απώλεια του εμβληματικού Γάλλου σχεδιαστή. Ο Ιβ Σεν Λοράν συνέχισε την κληρονομιά του Κριστιάν Ντιόρ στα είκοσι ένα του χρόνια, διατηρώντας το αρχικό όραμα του μέντορά του, στο επίκεντρο. O νεαρός σχεδιαστής κατασκεύασε ελαφρώς μερικά από τα αιχμηρά σχέδιά του σε μια πιο απαλή σιλουέτα και επανασχεδίασε την τεντωμένη μέση για να αποκαλύψει τη δομή της μάρκας.
Σύμφωνα μάλιστα, με δημοσίευμα από το therichest, μετά την αποχώρηση του Ιβ Σεν Λοράν από την εταιρεία, το τιμόνι του διάσημου οίκου μόδας ανέλαβαν ταλαντούχοι και δημιουργικοί ηγέτες. Ο Μαρκ Μπόαν πήρε τη θέση του και έκανε το σχέδιο και το concept της εταιρείας να ευθυγραμμιστεί με το κλασικό όραμα του Κριστιάν Ντιόρ. Το 1978, ο οίκος Dior εξαγοράστηκε από τον Μπερνάρ Αρνό, τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία που βρίσκεται πίσω από την LVMH Moet Hennesey.
Σήμερα, ο οίκος Dior εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο διάσημους και κομψούς οίκους μόδας στον κόσμο. Με μία κληρονομιά που απλώνεται τουλάχιστον, επτά δεκαετίες, ο οίκος συνεχίζει να παρουσιάζει ρούχα και αξεσουάρ από τους καλύτερους σχεδιαστές στον κόσμο της μόδας, ενώ στηρίζει επίσης, πολλά φιλανθρωπικά έργα και πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: newmoney.gr