Το δίκτυο θα χρησιμοποιηθεί στην αποστολή Artemis III της NASA, η οποία στοχεύει να στείλει τους πρώτους αστροναύτες που θα περπατήσουν στην επιφάνεια της Σελήνης από το 1972.
Ο φινλανδικός όμιλος τηλεπικοινωνιών σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πύραυλο της SpaceX για την αποστολή του σχετικού εξοπλισμού στη Σελήνη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Luis Maestro Ruiz De Temino, επικεφαλής μηχανικού της Nokia, κατά τη διάρκεια της έκθεσης Mobile World Congress στη Βαρκελώνη.
Το… σεληνιακό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας θα αποτελείται από έναν σταθμό βάσης εξοπλισμένο με κεραία που θα είναι τοποθετημένος σε ένα σεληνιακό όχημα Nova-C που σχεδιάστηκε από την αμερικανική διαστημική εταιρεία Intuitive Machines, καθώς και από ένα συνοδευτικό ρόβερ που θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.
Ουσιαστικά, το δίκτυο θα εγκαταστήσει μία σύνδεση LTE μεταξύ του σταθμού στο Nova-C και του ρόβερ. Το σύνολο της υποδομής θα προσεληνωθεί στον κρατήρα Shackleton, που βρίσκεται κοντά στον νότιο πόλο του φεγγαριού.
Σύμφωνα με τη Nokia η τεχνολογία του εγχειρήματος έχει σχεδιαστεί για να αντέχει στις ακραίες συνθήκες του διαστήματος.
Στόχος είναι να αποδειχθεί ότι τα επίγεια δίκτυα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες επικοινωνίας για μελλοντικές διαστημικές αποστολές, είπε η Nokia, προσθέτοντας ότι το δίκτυό της θα επιτρέψει στους αστροναύτες να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τον έλεγχο της αποστολής, καθώς και να ελέγχουν το ρόβερ εξ αποστάσεως και να μεταδίδουν βίντεο σε πραγματικό χρόνο και δεδομένα τηλεμετρίας πίσω στη Γη.
Σεληνιακός πάγος
Ένα από τα πράγματα που η Nokia ελπίζει να πετύχει με το σεληνιακό της δίκτυο είναι η εύρεση πάγου στο φεγγάρι. Μεγάλο μέρος της επιφάνειας του φεγγαριού είναι τώρα στεγνό, αλλά πρόσφατες μη επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι έχουν αποκαλύψει ενδείξεις πάγου παγιδευμένου σε προστατευμένους κρατήρες γύρω από τους πόλους.
Αυτό το νερό θα μπορούσε να υποστεί επεξεργασία και να χρησιμοποιηθεί για πόση, να διασπαστεί σε υδρογόνο και οξυγόνο για χρήση ως καύσιμο πυραύλων ή να διαχωριστεί για να παρέχει αναπνεύσιμο οξυγόνο στους αστροναύτες.