Η ανοδική πορεία είναι εμφανής κατά το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως αποδεικνύει η σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Συγκεκριμένα, πέρσι είχαν διατεθεί 42.818 τόνοι αμόλυβδης ενώ φέτος ο αριθμός σκαρφάλωσε στις 46.369 τόνους καταγράφοντας ποσοστιαίο άλμα 8,3%.
Ζυγαριά Φεβρουαρίου
Στη ζυγαριά της ίδιας έρευνας τοποθετήθηκαν επίσης οι 22.749 τόνοι του καυσίμου που γέμισαν τα βενζινοκίνητα οχήματα κατά τον Φεβρουάριο του 2023 και αποδείχθηκαν περισσότεροι κατά 3.3% (22.022) των ποσοτήτων που είχαν πουληθεί κατά τον ίδιο περσινό μήνα.
Αντέχει στις δύο πιέσεις
Ως εκ τούτου, η λιανική πώληση της αμόλυβδης στη ντόπια αγορά, τουλάχιστον εντός του 2023, δεν έχει πληγεί ανεπανόρθωτα ούτε από την κρίση των τιμών ενέργειας, ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, αν και παρατηρείται μια σταθεροποίηση τους τελευταίους μήνες, ούτε κι από τις ουρές για τα κατεχόμενα όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες.
Οι πελάτες κατεχομένων
Σύμφωνα με μια ερμηνεία που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, οι οδηγοί οι οποίοι περνούσαν τα οδοφράγματα για να γεμίσουν, συνεχίζουν να το πράττουν. Από αυτό το καταναλωτικό κοινό, λίγα μπορούν να περιμένουν οι πρατηριούχοι στη Δημοκρατία, με αλυσιδωτή απώλεια και για το κράτος. Δεν τεκμηριώνεται ωστόσο το επιχείρημα πως έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα όσοι σταματούν για ανεφοδιασμό στις ελεύθερες περιοχές.
Η επιλογή των υπολοίπων
Η διαφορά πιθανόν να έγκειται στο ότι μια σημαντική μερίδα πολιτών, οι οποίοι συνηθίζουν να επισκέπτονται βενζινάδικα ελληνοκυπριακών συμφερόντων, επιλέγουν πλέον μαζικά, αυτά με τις φθηνότερες τιμές. Μια πρακτική που ίσως να μην εφάρμοζαν στο παρελθόν και σε τέτοια έκταση, προ των πληθωριστικών πιέσεων για τα νοικοκυριά.
Δυο τιμές στον ίδιο δρόμο
Δεν είναι άλλωστε άγνωστη για τους Κύπριους οδηγούς, η εικόνα δυο πρατηρίων στον ίδιο δρόμο, σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο και με αισθητή διαφορά στην τιμή των καυσίμων, με τις αντλίες του φθηνότερου να δουλεύουν ασταμάτητα ενώ στο ακριβότερο να παρατηρείται ερημιά.
Το σκληρότερο κτύπημα
Εξαίρεση του κανόνα, όπως διαμαρτύρονται οι πρατηριούχοι, αποτελούν οι κοντινές επιχειρήσεις με τα σημεία διέλευσης προς τα κατεχόμενα. Ακόμα και αν μειώνουν τις τιμές τους, οι πλείστες δεν αποτελούν πόλο έλξης για τους καταναλωτές, σε βαθμό που γίνεται λόγος για ζήτημα επιβίωσής τους. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες νιώθουν βιώνουν σκληρότερα από τον κάθε συνάδελφό τους τις συνέπειες του αθέμιτου ανταγωνισμού από τα κατεχόμενα.
Για τα πετρελαιοκίνητα
Η Στατιστική Υπηρεσία εξέτασε επίσης τις πωλήσεις πετρελαίου κίνησης από τα πρατήρια πετρελαιοειδών. Κατά το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους σημείωσαν μικρή ποσοστιαία αύξηση 0,8%, που ισοδυναμεί με 38.833 τόνους. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022, τα πετρελαιοκίνητα οχήματα είχαν συνολικά γεμίσει 38.541 τόνους του καυσίμου.
Στο καύσιμο που έχασαν
Το υγρό καύσιμο, από τα διαδεδομένα στους καταναλωτές, στο οποίο παρατηρήθηκε σημαντική μείωση λιανικών πωλήσεων είναι το πετρέλαιο θέρμανσης. Κατά το περσινό πρώτο δίμηνο, οι πρατηριούχοι είχαν πωλήσει συνολικά 19.166 τόνους. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023 όμως ο μετρητής τους σταμάτησε στις 15.548 τόνους. Μια ποσοστιαία υποχώρηση της τάξης του 18,9%.