Το κόστος ασφάλισης του τραπεζικού χρέους έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας σημειώνει σημαντική αύξηση και της Deutsche Bank αγγίζει υψηλό τεσσάρων και πλέον ετών καθώς μειώνονται οι προοπτικές κερδών του κλάδου.
Η εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές τράπεζες επιδεινώθηκε περαιτέρω από χθες Παρασκευή, με το κόστος ασφάλισης του τραπεζικού χρέους έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας να σημειώνει σημαντική αύξηση και της Deutsche Bank να αγγίζει υψηλό τεσσάρων και πλέον ετών καθώς μειώνονται οι προοπτικές κερδών του κλάδου.
Οι παγκόσμιες τραπεζικές μετοχές και οι αγορές γενικά έχουν κλονιστεί μετά την ξαφνική κατάρρευση κατά τον τρέχον μήνα δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και την αναγκαστική συγχώνευση της Credit Suisse με την UBS.
Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής έχουν τονίσει ότι η αναταραχή είναι διαφορετική από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια, επειδή οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και τα κεφάλαια τους είναι πιο εύκολα διαθέσιμα.
Ωστόσο, αυτό δεν κατάφερε να ανακόψει το ξεπούλημα σε τραπεζικές μετοχές και ομόλογα, με το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης στις αγορές σταθερού εισοδήματος να προσθέτει στα δεινά του τραπεζικού τομέα και να θολώνει τις προοπτικές κερδών του.
Οι πενταετείς συμβάσεις για τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας (CDS) της Deutsche Bank εκτινάχθηκαν κατά 19 μονάδες βάσης, από τις 222 μονάδες βάσης που έκλεισαν την Πέμπτη, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence. Αργότερα υποχώρησαν ελαφρώς.
Το πενταετές CDS της UBS αυξήθηκαν κατά 23 μονάδες βάσης, από τις 139 μονάδες βάσης που έκλεισαν την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία της S&P. Οι τιμές των CDS ανεβαίνουν όταν ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών φαίνεται να αυξάνεται.
«Πιθανότατα θα δούμε τις ρυθμιστικές αρχές να ενεργούν για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, επειδή αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί για την όλη έννοια της τραπεζικής και είναι δύσκολο να κερδίσεις και είναι εύκολο να χάσεις», δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία BlueBay Asset Management.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η υποστήριξη θα μπορούσε να σημαίνει εγγύηση περισσότερων τραπεζικών καταθέσεων, πρόσθεσε.
Σειρά προβλημάτων για την Deutsche Bank
Η Deutsche Bank ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα εξαγοράσει νωρίς χρέος ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αφορά ομόλογα Tier 2, μια κίνηση που συνήθως αποσκοπεί στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης σε μια τράπεζα, αν και οι μετοχές της υποχώρησαν.
Η τράπεζα επλήγη από μια σειρά προβλημάτων που συνδέονταν με τις προσπάθειές της πριν από την κρίση του 2008 να ανταγωνιστεί τους επενδυτικούς τραπεζικούς κολοσσούς της Wall Street.
Ωστόσο, στη συνέχεια άρχισε μια μεγάλη αναδιάρθρωση, η οποία περιλάμβανε χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας και μεγαλύτερη εστίαση στην Ευρώπη, που είχαν ως αποτέλεσμα το 2022 να σημειώσει τα υψηλότερα ετήσια κέρδη της από το 2007.
Οι μετοχές της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας σημείωναν ενδοσυνεδριακά πτώση άνω του 14% στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, προτού ανακτήσει σημαντικό έδαφος και να κλείσει 8,5% χαμηλότερα, στα 8,54 ευρώ.
DZ Bank: Μην φοβάστε, δεν έρχεται νέα τραπεζική κρίση στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τον γερμανικό επενδυτικό οίκο, δεν έρχεται μια νέα κρίση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, καθώς η Credit Suisse ήταν μια πολύ ειδική περίπτωση και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη άλλες τράπεζες όμοιά της. «Καμία άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα δεν βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση», τονίζουν οι αναλυτές.
Eν τούτοις, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν και άλλες αμερικανικές τράπεζες, αν και εκτιμούν ότι σταδιακά, αυτές οι εξελίξεις θα τρομάζουν λιγότερο την αγορά.
Η DZ Bank αποδίδει την κατάρρευση των τριών αμερικανικών τραπεζών σε μία μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης στη χρηματοοικονομική κατάστασή τους, που οδήγησε σε τεράστιες αναλήψεις καταθέσεων.
Παρότι οι εξελίξεις αυτές πυροδοτούν παραλληλισμούς με την κρίση του 2008 και φόβους για μια νέα κρίση, ωστόσο ο οίκος τονίζει ότι οι τράπεζες ξεκινούν από ένα πολύ διαφορετικό σημείο.
Η εποπτεία είναι πολύ πιο αυστηρή, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να έχουν σήμερα πολύ περισσότερα κεφάλαια και ρευστότητα. Επιπλέον, η αλληλεξάρτησή τους μέσω των παραγώγων και της διατραπεζικής αγοράς έχει μειωθεί δραστικά, όπως και τα ρίσκα στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.
Πηγή: ΚΥΠΕ, Protothema.gr