Οι δύο πλευρές, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα αναμονής λόγω της αλλαγής στην κυβέρνηση της χώρας, περιμένουν από τον υπουργό Εργασίας την επανεκκίνηση των συζητήσεων επί της ουσίας, με την προσδοκία πως θα συμβάλει στο αδιέξοδο.
Οι δυο πλευρές άλλωστε, βάσει τοποθετήσεων στελεχών τους, δεν συμφωνούν σε τίποτα σε ό,τι αφορά στο μέλλον του θεσμού της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Οι θέσεις τους παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες.
Καμία αλλαγή στον τρόπο καταβολής της ΑΤΑ, ούτε μετακίνηση από το συμφωνημένο μεταβατικό πλαίσιο, αναφέρουν οι συντεχνίες, επιμένοντας στην αύξηση του ποσοστού καταβολής της με αναδρομική ισχύ από 1/1/2023, με παράλληλη δέσμευση για το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη καταβολή της. Ζητούν επίσης τη διεύρυνση της εφαρμογής του θεσμού και σε άλλα επαγγέλματα.
Αναχρονιστική η ΑΤΑ και ασύμφορη οικονομικά για τις επιχειρήσεις, απαντούν οι εργοδότες, ζητώντας επιτακτικά την εφαρμογή ενός διαφορετικού μοντέλου. Το μόνο που αφήνεται να νοηθεί πως αποδέχονται είναι τη διατήρηση του ποσοστού καταβολής στο 50% για το επόμενο διάστημα, που καταβάλλουν σήμερα εκεί όπου εφαρμόζεται η ΑΤΑ, μέχρι να υλοποιηθεί ο στόχος τους για κατάργηση του θεσμού.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννος Παναγιώτου, έως τώρα γνωστοποίησε τις ακόλουθες θέσεις του: Την προσήλωσή του στη διασφάλιση της εργατικής ειρήνης, στη διαφύλαξη της κοινωνικής κατάκτησης της ΑΤΑ και την εξέταση για επέκταση της εφαρμογής της. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, επιδιωκόμενος στόχος είναι μια συγκεκριμένη μέση λύση.
Όταν συναντηθούν οι κοινωνικοί εταίροι στο ίδιο τραπέζι και κατατεθεί διαμεσολαβητική πρόταση από πλευράς του υπουργού, κατόπιν επαφών του, προφανώς, με τις δύο πλευρές, θα διαπιστωθεί εάν αποδέχονται συμβιβασμό και σε ποιους τομείς ή αν θα βρεθούν εκ νέου σε μετωπική σύγκρουση.