Οι επενδυτές διερωτώνται αν η ΕΚΤ θα μπορεί να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα που εκδηλώθηκε με τη χρεοκοπία δύο αμερικανικών τραπεζών και τη διάσωση της Credit Suisse την τελευταία στιγμή.
Οι κινήσεις της ΕΚΤ, είπε η Λαγκάρντ, για την αύξηση των επιτοκίων μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα, αν οι τράπεζες γίνουν πιο επιφυλακτικές στην ανάληψη κινδύνων και αρχίσουν να ζητούν υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια που δίνουν, κάτι που πιθανόν υπονοεί ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει λιγότερο τα επιτόκιά της.
«Αν, για παράδειγμα, οι τράπεζες αρχίσουν να εφαρμόζουν ένα υψηλότερο "περιθώριο διαμεσολάβησης" -κάτι που σημαίνει ότι για κάθε επίπεδο των βασικών επιτοκίων ζητούν μεγαλύτερη αποζημίωση για τον κίνδυνο που παίρνουν με τον δανεισμό- τότε η μετάδοση θα είναι ισχυρότερη», είπε.
Η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 2% από 8,5% τον Φεβρουάριο.
«Για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, είναι σημαντικό η νομισματική πολιτική μας να κινείται ισχυρά προς περιοριστική κατεύθυνση... Και αυτή η διαδικασία μόλις έχει αρχίσει να υλοποιείται», πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ αύξησε τα βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά 350 μονάδες βάσης (3,5 ποσοστιαίες μονάδες) στο 3% από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ οι αγορές αναμένουν να φθάσει στο 3,5% φέτος.
Πάουελ: Μπορεί να χρειαστεί και νέα αύξηση επιτοκίου
Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και παραμένουμε προσηλωμένοι στη μείωσή του, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μετά την αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης. Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αξιολογήσει αν θα χρειαστεί νέα αύξηση επιτοκίων.
Όλες οι καταθέσεις στις αμερικανικές τράπεζες είναι ασφαλείς διεμήνυσε, ωστόσο, την ίδια στιγμή, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης της FED, τονίζοντας ότι τα προγράμματα δανεισμού της κεντρικής τράπεζας καλύπτουν τις ανάγκες των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Μεμονωμένα προβλήματα σε τράπεζες μπορούν να πλήξουν το τραπεζικό σύστημα αν δεν αντιμετωπιστούν και αυτός είναι ο λόγος που αναλάβαμε αποφασιστική δράση, τόνισε δε ο πρόεδρος της FED.
Τέλος είπε πως ο ακριβής αντίκτυπος της πιστωτικής σύσφιξης δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα και ότι η Fed θα αξιολογήσει αν θα χρειαστεί νέα αύξηση επιτοκίων με βάση από τις πραγματικές επιπτώσεις της πιστωτικής σύσφιξης.