Economy
Δεξιότητες για το μέλλον με επίκεντρο τον άνθρωπο
Άρθρο του Ευρωβουλευτή ΔΗΣΥ & ΕΛΚ, Λουκά Φουρλά
Δεξιότητες για το μέλλον με επίκεντρο τον άνθρωπο
Η Ευρώπη βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, όπου επέρχονται μεγάλες αλλαγές. Αυτές φυσικά αφορούν και τα εργασιακά ζητήματα και την επαγγελματική απασχόληση.

Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα που θα καθορίσουν την ευρωπαϊκή προοπτική. Στο άμεσο μέλλον κάποιες εργασίες θα πάψουν να υπάρχουν και κάποιες νέες θα προκύψουν. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από τις ανάγκες που θα προκύψουν και προετοιμαζόμαστε για αυτές.
Είναι πραγματικά τιμή για εμένα και την Κύπρο αλλά ταυτόχρονα και βαριά ευθύνη, να είμαι Εισηγητής σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η συντριπτική πλειοψηφία της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την Έκθεση που τους παρουσίασα.
Η σημασία των δεξιοτήτων έχει τονιστεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας την επείγουσα ανάγκη να εφοδιαστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες με δεξιότητες για το μέλλον. Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους και την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέραν των ευκαιριών όμως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και προκλήσεις.
Αναγνωρίζοντας αυτές τις προκλήσεις, η ΕΕ  θέτει ως στόχο της το 80% των ενηλίκων να διαθέτουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Ένα εργατικό δυναμικό με κατάλληλες δεξιότητες αποτελεί προϋπόθεση για την πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση, η οποία προβλέπεται να δημιουργήσει 2,5 εκατομμύρια καινούριες θέσεις εργασίας στην ΕΕ έως το 2030.
Έχοντας λοιπόν μπροστά μας τις προκλήσεις των καιρών, οφείλουμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια και σοβαρότητα. Στόχος μας να μην μείνει κανείς πίσω κατά τη μετάβαση. 
Ο αυτοματισμός, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη προχωρούν γρήγορα, αλλάζοντας δραματικά τη φύση και τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η κλιματική αλλαγή. Οι παραδοσιακές βιομηχανίες ενέργειας, και τα εκατομμύρια των ατόμων που απασχολούνται σε αυτές, θα δουν μια αναπόφευκτη αναδιάρθρωση. Θα δημιουργηθούν καινούριες θέσεις εργασίας σε εναλλακτική ενέργεια, νέες τεχνικές διαδικασίες, σχεδιασμό προϊόντων, διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων.   
Οι δεξιότητες, δεν έχουν να κάνουν με την ηλικία. Απευθύνονται σε μαθητές που θα πρέπει να επιλέξουν να σπουδάσουν το σωστό επάγγελμα ώστε να μπορούν να εργαστούν στον τομέα τους και να αμείβονται αξιοπρεπώς. Απευθύνονται όμως και σε ανθρώπους που είναι ήδη σε ηλικία που εργάζονται και οι εργασίες τους εκσυγχρονίζονται και απαιτούν νέες δεξιότητες.
Επομένως, χρειάζεται η δια βίου μάθηση. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν στη δια βίου μάθηση και αυτό γιατί η εξέλιξη είτε αργή είτε γρήγορη, δεν σταματά ποτέ. Η δια βίου μάθηση λοιπόν, προκειμένου να επιτευχθεί, απαιτεί συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη, τους κοινωνικούς εταίρους, τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες απασχόλησης, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Η εξειδίκευση δε, απαιτεί την προώθηση στοχευμένων επενδύσεων σε δράσεις για την κατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι ικανότητες του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού. Η συνεργασία με τις επιχειρήσεις είναι απαραίτητη ώστε οι δράσεις κατάρτισης των εργαζομένων να συμβαδίζουν και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
Δηλώνω υπεύθυνα, ότι η Ευρώπη έχει πάρει πολύ σοβαρά το ζήτημα της εξειδίκευσης και της επαγγελματικής αποκατάστασης στο μέλλον. Είναι κοντά στους πολίτες της και ενδιαφέρεται για αυτούς. Κανείς δεν πρέπει και δεν θα μείνει πίσω.   
 

  • Ευρώπη
  • εργασιακά ζητήματα
  • Δεξιότητες
  • άρθρο
  • Λουκάς Φουρλάς
  • Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ