Marketing Week
Τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» του ΙΚυ στο κορυφαίο περιοδικό Τέχνης La Gazette Drouot
Τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» του ΙΚυ στο κορυφαίο περιοδικό Τέχνης La Gazette Drouot
Άρθρο για τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» (APAC) του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) δημοσίευσε πρόσφατα το γαλλικό περιοδικό «La Gazette Drouot», ένα από τα κορυφαία περιοδικά τέχνης στον κόσμο.

Το άρθρο αφορούσε την πρόσφατη διοργάνωση του Επιστημονικού Συμποσίου «Old Masters, New Tools: Science and Technology Approaches to Art History», για τους εορτασμούς των τριών χρόνων επιτυχημένης λειτουργίας των Εργαστηρίων.
Η εκδήλωση περιλάμβανε σειρά παρουσιάσεων, συζητήσεων και ανταλλαγή απόψεων και εμπειρογνωμοσύνης ανάμεσα σε ιστορικούς τέχνης, εξειδικευμένους ερευνητές σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, ειδικούς της συντήρησης αρχαιολογίας και τέχνης και μουσειολόγους, από κορυφαία ιδρύματα πολιτισμού, διεθνώς.
Το άρθρο, με τίτλο «Sciences et arts en quête d'une lingua franca», υπογράφει ο έμπειρος και πολύ γνωστός Γάλλος κριτικός και δημοσιογράφος, εξειδικευμένος σε θέματα τέχνης και πολιτισμού, Vincent Noce, ο οποίος παρευρέθηκε και κάλυψε τις εργασίες του Συμποσίου. 
Η προβολή της εκδήλωσης καθώς και του έργου, της δράσης και της τεχνογνωσίας των Εργαστηρίων «Ανδρέας Πίττας» σε ένα κορυφαίο διεθνές έντυπο, όπως η La Gazette Drouot, καταδεικνύει την σημαντική πρόοδο που σημειώνει η χώρα μας σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω του Ινστιτούτου Κύπρου και των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας». Η σημαντική αυτή προβολή συμβάλλει επίσης στην προώθηση της εμπορευματοποίησης ενός από τα τρέχοντα καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα του Ινστιτούτου Κύπρου που αφορά θέματα τέχνης, το «ARTES».
Ο Γάλλος συντάκτης κάνει ειδική αναφορά στην ποικιλομορφία των απόψεων και γνώσεων που μοιράστηκαν οι συμμετέχοντες στο Συμπόσιο του ΙΚυ, ενώ οριοθετεί τα «νέα σύνορα» και τη νέα πραγματικότητα στον τομέα της έρευνας χαρακτηρισμού τέχνης και αρχαιολογίας, τοποθετώντας την Κύπρο και το Ινστιτούτο Κύπρου στο επίκεντρο των εξελίξεων. 
Το άρθρο πραγματεύεται επίσης τις διάφορες απόψεις επί των θεμάτων πολιτισμού, τέχνης και αρχαιολογίας, καθώς και το ερώτημα εάν οι μελετητές τέχνης είναι σε θέση να βρουν μια κοινή γλώσσα - ένα είδος lingua franca - στην ψηφιακή εποχή. Παράλληλα, ο συντάκτης πλέκει το εγκώμιο του Δρος Ανδρέα Πίττα, του οποίου η γενναιόδωρη προσφορά επέτρεψε τη δημιουργία των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης του Ινστιτούτου Κύπρου, τα οποία φέρουν και το όνομά του. Σημειώνεται ότι στον χαιρετισμό του στο Συμπόσιο, ο Δρ Πίττας επανέλαβε τη δέσμευσή του για μια ολιστική προσέγγιση, αναφορικά σε θέματα πολιτισμού και ιστορίας. 
Μάλιστα, ο Γάλλος συντάκτης σημειώνει στο άρθρο του ότι ο Δρ Πίττας είναι κορυφαίος συλλέκτης τέχνης, με μια πολύ σημαντική συλλογή, η οποία περιλαμβάνει έργα από την Αρχαιότητα έως σήμερα, και ιδιαίτερα από την πρώιμη περίοδο της Αναγέννησης.
Ειδική αναφορά γίνεται και στο ερευνητικό προσωπικό των εργαστήριων, συμπεριλαμβανομένων του Αναπληρωτή Καθηγητή και Διευθυντή των Εργαστηρίων «Ανδρέας Πίττας», Νικόλα Μπακιρτζή, και του Αναπληρωτή Καθηγητή, Sorin Hermon, καθώς και στον Δρα Michel Menu, πρώην Επικεφαλής των Εργαστηρίων του Κέντρου Έρευνας και Αποκατάστασης Μουσείων της Γαλλίας (C2RMF) και (προσωρινό) Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του ΙΚυ, ο οποίος καθοδήγησε το Ινστιτούτο Κύπρου για τη δημιουργία των Εργαστηρίων «Ανδρέας Πίττας».
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το άρθρο στα γαλλικά εδώ.
 

  • Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας»
  • άρθρο
  • «La Gazette Drouot»
  • γαλλικό περιοδικό τέχνης
  • Δελτίο Τύπου