Διεθνούς εμβέλειας και παγκοσμίου φήμης μελετητές και εμπειρογνώμονες, συμμετείχαν στο Διεθνές Συμπόσιο «Old Masters, New Tools: Science and Technology Approaches to Art History», το οποίο διοργάνωσαν τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης Ανδρέας Πίττας (APAC Labs) του Ινστιτούτου Κύπρου, με αφορμή τη συμπλήρωση των τριών χρόνων επιτυχούς λειτουργίας τους.
Το διήμερο Συμπόσιο των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης Ανδρέας Πίττας (APAC Labs), που ήταν αφιερωμένο στην τέχνη, τη διεπιστημονική μελέτη και την ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, συγκέντρωσε τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον και καθίσταται αναμφίβολα για την Κύπρο Παγκόσμιο σημείο αναφοράς.
Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου, κορυφαίοι μελετητές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίοι επικεντρώνονται στους τομείς της Ιστορίας της Τέχνης, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Συντήρησης Έργων Τέχνης και Μνημείων, καθώς και της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ανέδειξαν κρίσιμα ζητήματα και μεθοδολογικές προσεγγίσεις, σε ότι αφορά στην καταγραφή, την ανάλυση και την ψηφιακή αναπαράσταση έργων τέχνης και αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σημαντική ήταν, επίσης, η εμπεριστατωμένη παρουσίαση των ερευνητών των εργαστηρίων APAC και του Κέντρου Ερευνών Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC), οι οποίοι μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες στο Συμπόσιο, πτυχές της ερευνητικής τους δραστηριότητας και ανέδειξαν τις δυνατότητες του τεχνολογικά προηγμένου εξοπλισμού των εργαστηρίων.
Τα τελευταία τρία χρόνια, οι ερευνητές των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης Ανδρέας Πίττας, αναπτύσσουν πρωτόκολλα που σχετίζονται με τον χαρακτηρισμό των υλικών και την ενοποίηση δεδομένων, αξιολογούν την κατάσταση συντήρησης έργων τέχνης και αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ εξετάζουν, επίσης, ζητήματα προέλευσης και απόδοσης των έργων τέχνης.
Τα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης των εργαστηρίων APAC, περιλαμβάνουν εργαστήρια και σεμινάρια που επικεντρώνονται σε διεπιστημονικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις.
Παράλληλα, στα εν λόγω εργαστήρια παρουσιάζονται καινοτόμες μέθοδοι και εφαρμογές όπως και εξειδικευμένες υπηρεσίες με στόχο τη σύνδεση της έρευνας με την οικονομία και την κοινωνία.
Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στο Συμπόσιο, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας, τόνισε τη σημασία της ίδρυσης των εργαστηρίων APAC, μέσω της γενναιόδωρης επιχορήγησης του Δρος Ανδρέα Πίττα και σημείωσε ότι αποτελούν ορόσημο για την ανάπτυξη του Ινστιτούτου Κύπρου και του STARC.
Η ενεργή συμμετοχή του Ανδρέα Πίττα στο Ινστιτούτο και η στήριξη του στη διεπιστημονική μελέτη της πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κύπρου, συνέβαλαν στην ανάδειξη των δυνατοτήτων των εργαστηρίων και στην ανάπτυξη της κορυφαίας τεχνογνωσίας μας σε αυτόν τον τομέα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΙΚυ.
Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου των Επιτρόπων του ΙΚυ, Δρ Ανδρέας Πίττας, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη εκτίμηση που τρέφει για τα κατάλοιπα του πλούσιου αρχαιολογικού και πολιτιστικού παρελθόντος της Κύπρου και ειδικότερα για την καλλιτεχνική κληρονομιά της βυζαντινής και μεσαιωνικής περιόδου.
Μίλησε, επίσης, για την προσωπική του εμπλοκή με το Ινστιτούτο Κύπρου και την εντυπωσιακή συλλογική δουλειά, όπως είπε, του STARC και του Κέντρου Έρευνας και Αποκατάστασης των Μουσείων της Γαλλίας (Centre de Recherche et de Restauration des Musées de France - C2RMF) στο Μουσείο του Λούβρου, στον τομέα της Επιστημονικής Μελέτης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Αναφερόμενος ειδικά στα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης, τα οποία έχει την τιμή να φέρουν το όνομα του, έκανε λόγο για παγκόσμιας κλάσης εργαστήρια, που έχουν δικαίως κερδίσει διεθνή αναγνώριση, ενώ ζωτικής σημασίας, σημείωσε, είναι και η συνεργασία τους με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και άλλα τοπικά ιδρύματα.
Παράλληλα, ο Δρ Ανδρέας Πίττας αναφέρθηκε στις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς και στα σημαντικότερα επιτεύγματα των Εργαστηρίων, αποκαλύπτοντας τα συναρπαστικά σχέδια τους για το εγγύς μέλλον.
Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στις καινοτόμες προσπάθειες που οδήγησαν στην ανάπτυξη του ερευνητικού προγράμματος «ARTES», ένα πλαίσιο υπηρεσιών βασισμένο στην επιστήμη και την τεχνολογία για την τέχνη, τα αρχαιολογικά αντικείμενα και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρ Μαρίνα Σολομίδου–Ιερωνυμίδου, ανέφερε ότι από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης Ανδρέας Πίττας, έθεσαν το νησί μας στο επίκεντρο των διεθνών επιστημονικών εξελίξεων.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συνεργασία των Εργαστηρίων APAC και STARC με το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε βασικούς τομείς, όπως ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, οι προκλήσεις που θέτουν οι περιπτώσεις λεηλασίας και η παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων, ενώ υπογράμμισε και την κοινή ανάπτυξη του Κυπριακού Εργαστηρίου Δενδροχρονολόγησης.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ Γιάννης Τουμαζής, τόνισε τη σημαντική συμβολή του Ινστιτούτου Κύπρου στην έρευνα στη χώρα μας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μελέτη, προστασία και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Απευθυνόμενος στον Δρα Πίττα, τον ευχαρίστησε για την ίδρυση των Εργαστηρίων APAC, καθώς και για την πολυποίκιλη συνεισφορά του.
Στο συμπόσιο συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες, πρέσβεις, διπλωμάτες και εκπρόσωποι των Πρεσβειών της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ισραήλ, της Ρουμανίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας, ο νέος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Σταύρος Μαλάς, μέλη των Επιτρόπων του Συμβουλίου και των Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου, διεθνούς κύρους καθηγητές και μελετητές, φοιτητές, καθώς και άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού.