Η σειρά διαδικτυακών διαλέξεων Culture means business του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο “Πολιτιστική Διπλωματία και διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις: η δύναμη του πολιτισμού”, της Δρος Μαρίας Σιεχατέ, Ανώτερης Ερευνήτριας, Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας CYENS, το οποίο παρουσιάζεται την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου.
Θεματική Διάλεξης
Τα τελευταία χρόνια το πεδίο της πολιτιστικής διπλωματίας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών φορέων αλλά και ερευνητών, σε μια προσπάθεια αναζήτησης νέων ή πιο διευρυμένων προοπτικών και ρόλων του πολιτισμού στην σύγχρονη κοινωνία. Γιατί όμως υπάρχει τόσο ενδιαφέρον για την πολιτιστική διπλωματία και πώς αυτή αφορά ή μπορεί να επηρεάσει τον πολίτη και ειδικά τους ανθρώπους του πολιτισμού;
Στην παρουσίαση θα αναλυθούν οι έννοιες της πολιτιστικής διπλωματίας και των διεθνών πολιτιστικών σχέσεων και θα συζητηθούν οι πραγματικές δυνατότητες της πολιτιστικής διπλωματίας στην αύξηση της διεθνούς επιρροής μιας χώρας στον 21ο αιώνα. Θα απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με τους τρόπους λειτουργίας της πολιτιστικής διπλωματίας, τους φορείς άσκησης της αλλά τον ρόλο τόσο των πολιτών όσο και των νέων τεχνολογιών σε αυτό το πεδίο.
Σκοπός της παρουσίασης είναι να αναζητηθεί ποια είναι τελικά η πραγματική δύναμη του πολιτισμού και ποιες μπορεί να είναι οι προοπτικές της πολιτιστικής διπλωματίας για μια χώρα όπως η Κύπρος. Και κυρίως, ποιο ρόλο μπορούν να παίξουν οι άνθρωποι του πολιτισμού αλλά και οι απλοί πολίτες σε αυτές τις προσπάθειες;
Σύντομο βιογραφικό της ομιλήτριας
Η Δρ Μαρία Σιεχατέ είναι Ανώτερη Ερευνήτρια (Senior Research Associate) στο Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας CYENS και Ειδική Επιστήμονας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει εργαστεί ως ερευνήτρια σε ερευνητικά προγράμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθως, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην Πολιτιστική Διαχείριση από το University College London και διδακτορικό τίτλο από το ίδιο πανεπιστήμιο, με υποτροφία από το Ίδρυμα Λεβέντη.
Κατέχει, επίσης, Δίπλωμα στις Διαπραγματεύσεις από το Institute of Leadership and Management, UK. Η διδακτορική της διατριβή εστιάζει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις και τον ρόλο της πολιτιστικής διπλωματίας στον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους και προτείνει ένα καινοτόμο στρατηγικό πλαίσιο για τη διαπραγμάτευση τέτοιων υποθέσεων. Το ακαδημαϊκό και ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται σε θέματα πολιτιστικής πολιτικής και διαχείρισης, διεθνών διαπραγματεύσεων, πολιτιστικής διπλωματίας και μουσειολογίας και έχει λάβει υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδας, το UCL Graduate School και το Ίδρυμα Λεβέντη. Έχει συνεπιμεληθεί τον τόμο «Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία: Σύγχρονες Προσεγγίσεις - Μελλοντικές Προκλήσεις», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Επίκεντρο.