Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Sharm Εl-Sheikh, στις νέες προκλήσεις και προοπτικές, καθώς και στα επόμενα βήματα της Κυπριακής Πρωτοβουλίας για αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Η συζήτηση, που ήταν ανοιχτή για το κοινό, το οποίο είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί από τους κύριους συντελεστές της Κυπριακής Πρωτοβουλίας, αλλά και να υποβάλει τις δικές του ερωτήσεις, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φίλοι του ΙΚυ.
Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο του Sharm Εl-Sheikh υπεγράφη σχετική πολιτική διακήρυξη, για την έναρξη υλοποίησης της Κυπριακής Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή, το επιστημονικό έργο της οποίας συντονίζει το Ινστιτούτο Κύπρου.
Για διεθνή επιτυχία της χώρας μας, έκανε λόγο ο Σύμβουλος του ΠτΔ για την Κλιματική Αλλαγή και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας, τονίζοντας ότι η Κύπρος δεν συμμετείχε απλά στη Σύνοδο Κορυφής του Sharm Εl-Sheikh, αλλά είχε ηγετικό ρόλο στην όλη προσπάθεια.
Η επιτυχία αυτή, είπε ο καθηγητής Παπανικόλας, αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών και ερευνητών με την κυπριακή κυβέρνηση, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι όλοι «είμαστε σύντροφοι στον πόλεμο ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή».
Μιλώντας εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Δρ Θεόδουλος Μεσημέρης έκανε αναφορά στην Πολιτική Διακήρυξη στην οποία κατέληξαν τα κράτη που συμμετείχαν στη Σύνοδο του Sharm Εl-Sheikh, με βάση το περιφερειακό σχέδιο, το οποίο όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα κυρίως της επιστημονικής εργασίας του Ινστιτούτου Κύπρου.
Το στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε τώρα, ανέφερε ο Δρ Μεσημέρης, είναι πως προχωράμε στην επόμενη φάση της εφαρμογής της κοινής αυτής Διακήρυξης.
Στη δική της παρέμβαση η Πρέσβειρα Κλιματικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Έλενα Ράφτη, υπέδειξε ότι η Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε θέματα υπερθέρμανσης, γι’ αυτό και η Κύπρος έχει αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες συντονισμού των δράσεων σε περιφερειακό επίπεδο, για πράσινη μετάβαση και μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Πέτρος Καρεκλάς, με πρωτοβουλία του οποίου διοργανώθηκε η εκδήλωση, τόνισε ότι σε αυτή την κομβικής σημασίας δράση για το κλίμα, ο ρόλος του ΙΚυ είναι ουσιαστικός και εξαιρετικά σημαντικός.
Τη συζήτηση συντόνισε η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου, Σούλα Ζαβού, η οποία επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια είμαστε όλοι πιο ευαισθητοποιημένοι στα θέματα Κλιματικής Αλλαγής που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, ενώ επιστήμονες, διεθνείς οργανισμοί, κυβερνήσεις και ΜΜΕ στρέφουν ολοένα και περισσότερο την προσοχή τους προς αυτή την κατεύθυνση.