Η 7η δράση του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Πολιτών πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2022, σε στρατόπεδο της Επαρχίας Λευκωσίας, και είχε ως στόχο την ενημέρωση των εθνοφρουρών για τον κόσμο της εργασίας που θα αντιμετωπίσουν με την ολοκλήρωση της θητείας τους, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις συνεχείς αλλαγές που βιώνουν οι επαγγελματίες.
Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Πολιτών διοργανώνεται από το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από τις αρχές του 2022, με τακτικές διαλέξεις πάνω σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη σημερινή κοινωνία.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν ζητήματα, όπως για παράδειγμα: Πώς φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί η αγορά εργασίας στη μετά-την-πανδημία εποχή; Ποια θα είναι τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και ποιες οι απαιτούμενες δεξιότητες; Ποιες ευκαιρίες υπάρχουν για ανάπτυξη δεξιοτήτων;
Στην εκδήλωση κατέθεσαν τις γνώσεις, την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους ο Παναγιώτης Θρασυβούλου, Συνέταιρος και Επικεφαλής Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΥ Κύπρου, η Χριστιάνα Χριστοφή, Founder and Managing Director της Human Asset και η η Δρ Μαρία Σιοπαχά, Διευθύντρια του Career Success Centre του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Τη συζήτηση συντόνιζε η ερευνήτρια Γεωργία Χαραλάμπους.
Οι ομιλητές με τις κατατοπιστικές παρεμβάσεις τους βοήθησαν τους εθνοφρουρούς να κατανοήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο πώς διαμορφώνεται το επαγγελματικό τοπίο στην Κύπρο, ώστε να προετοιμαστούν καταλληλότερα για την επόμενη μέρα.
Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Πολιτών υπάγεται στις δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε εθνικό επίπεδο για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022.
Σκοπός του είναι η διεύρυνση της πρόσβασης των πολιτών στην πληροφόρηση, αλλά και η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση νέων προτάσεων που εμβολιάζουν υφιστάμενες πολιτικές, σε σχέση με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας.
Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο επιτρέπει στους πολίτες να συμμετέχουν αποτελεσματικότερα στον δημόσιο βίο, καθώς η πρόσβαση στην πληροφόρηση προάγει τη διαφάνεια, προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα.