Η πρώτη λίστα με την επονομασία «Ενημερωμένες επιστημονικά τεκμηριωμένες βάσεις δεδομένων τυποποιημένων δεικτών παραπομπών», δημοσιεύεται από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (ΗΠΑ) και βασίζεται σε μια σειρά δεικτών που εστιάζουν στον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου των επιστημόνων, καθ’ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους σταδιοδρομίας και συγκεκριμένα στις αναφορές/παραπομπές που έλαβαν, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Scopus.
Στην εν λόγω λίστα, οι επιστήμονες ταξινομούνται σε 22 επιστημονικά πεδία και 176 υπο-πεδία, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων ολόκληρης της ακαδημαϊκής τους καριέρας έως το τέλος του 2021, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται και δεδομένα ενός έτους σχετικά με τις αναφορές/παραπομπές που έλαβαν οι ακαδημαϊκοί αποκλειστικά μέσα στο ημερολογιακό έτος του 2021.
Η λίστα περιλαμβάνει, επίσης, τη διαδικασία αξιολόγησης αυτών των δεικτών για εκατομμύρια επιστήμονες παγκοσμίως, και η επιλογή κατάταξης αφορά στους κορυφαίους 100.000 επιστήμονες ή το 2% των κορυφαίων ακαδημαϊκών στο κάθε υπο-πεδίο.
Οι Ακαδημαϊκοί του Ινστιτούτου Κύπρου που ταξινομούνται ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως σε αυτή τη λίστα είναι (με αλφαβητική σειρά):
1. Κωνσταντίνος Δόβρολης, Καθηγητής, Εισερχόμενος Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC)
2. Θεόδωρος Ζαχαριάδης, Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής, Ερευνητικό Κέντρο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων (EEWRC) και προσωρινός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογικής Καινοτομίας και Ανάπτυξης
3. Βαγγέλης Χαρμανδάρης, Καθηγητής Έδρας ERA, Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC)
4. Salvatore Carlucci, Καθηγητής, Επικεφαλής της ομάδας Βιώσιμου Δομημένου Περιβάλλοντος, και Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Ανίχνευσης στο Ερευνητικό Κέντρο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων (EEWRC)
5. Thilo Rehren, Καθηγητής Έδρα Α.Γ. Λεβέντη, Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC)
Επιπρόσθετα, εκτός από τους πέντε Ακαδημαϊκούς πλήρους απασχόλησης που αναφέρονται παραπάνω, τέσσερεις ακόμη Ακαδημαϊκοί που συνεργάζονται με το Ινστιτούτο Κύπρου συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω λίστα:
1. Κωνσταντία Αλεξάνδρου, Καθηγήτρια, Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC) και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
2. Νίκος Μιχαλόπουλος, Καθηγητής, Κέντρο για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C), και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (IERSD) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)
3. Philippe Ciais, Καθηγητής, Κέντρο για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) και Αναπληρωτής Διευθυντής στο Εργαστήριο Επιστημών για το Κλίμα και το Περιβάλλον (LCSE) του Πανεπιστημίου Saclay στο Παρίσι
4. Jos Lelieveld, Καθηγητής, Κέντρο για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C), και Διευθυντής του Ινστιτούτου Χημείας Max Planck στη Γερμανία
Επιπρόσθετα, οι καθηγητές Philippe Ciais και Jος Lelieveld συμπεριλαμβάνονται σε μια δεύτερη, πιο επιλεκτική λίστα κατάταξης, αυτή των «Ερευνητών με τις Περισσότερες Αναφορές/Παραπομπές», η οποία δημοσιεύεται από την εταιρία Clarivate και απαριθμεί μόλις 6.938 ερευνητές παγκοσμίως.
Η λίστα περιλαμβάνει ερευνητές των οποίων οι δημοσιεύσεις κατατάσσονται στο κορυφαίο 1% αναφορών/παραπομπών στον τομέα τους, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Web of Science.
Μόνο 1 στους 1.000 ερευνητές παγκοσμίως στις θετικές και κοινωνικές επιστήμες περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα.
Το Ινστιτούτο Κύπρου είναι υπερήφανο για τα επιτεύγματα του προσωπικού του και συγχαίρει θερμά όλους τους Ακαδημαϊκούς για το σταθερά υψηλό επίπεδο έρευνας που παράγουν, το οποίο όχι μόνο αναβαθμίζει τον τομέα της έρευνας στην Κύπρο αλλά έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
Ο πλήρης κατάλογος των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου στη λίστα «Ενημερωμένες επιστημονικά τεκμηριωμένες βάσεις δεδομένων τυποποιημένων δεικτών παραπομπών» βρίσκεται εδώ.
Ο πλήρης κατάλογος κορυφαίων επιστημόνων στη λίστα «Ερευνητών με τις Περισσότερες Αναφορές/Παραπομπές», βρίσκεται εδώ.