Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, στόχος είναι να καθοριστεί επακριβώς η μεθοδολογία, ώστε με την υλοποίησή του, το μέτρο να επιφέρει ουσιαστικά οφέλη για τον καταναλωτή.
Ο κύριος Καραγιώργης δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μέτρου, τονίζοντας πως απαιτείται περαιτέρω χρόνος για επεξεργασία, προκειμένου όταν θεσπιστεί το μέτρο αυτό να υλοποιηθεί αποτελεσματικά από όλους.
Μετά την κατ’ αρχήν έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, το τροποιητικό νομοσχέδιο, που επιτρέπει στην Υπουργό Εμπορίου, μεταξύ άλλων, να καθορίζει με διάταγμα το «καλάθι του νοικοκυριού», τέθηκε σε εντατικές διαβουλεύσεις της Υπηρεσίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συνδέσμους λιανικού και χονδρικού εμπορίου, συνδέσμους καταναλωτών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
«Έγινε μια δημιουργική παραγωγική συζήτηση και ακούστηκαν κυρίως από την πλευρά των συνδέσμων λιανικού εμπορίου, των υπεραγορών του χονδρικού εμπορίου, όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών και των καυσίμων, τα οποία επηρεάζουν τη λειτουργία και των υπεραγορών και όσους εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα», ανέφερε ο κ. Καραγιώργη.
Πρόσθεσε ότι «εμείς εισηγηθήκαμε ένα μέτρο, το οποίο θεωρούσαμε ότι στην παρούσα φάση, όπως είναι η κατάσταση θα ήταν επωφελές και θα διευκόλυνε τους καταναλωτές, παράλληλα και με άλλα μέτρα που επεξεργαζόμαστε».
Σημείωσε, επίσης, πως όλοι εξέφρασαν τη βούλησή της να συμβάλουν στην υλοποίηση του μέτρου, όταν και εφόσον αυτό αποφασιστεί, ορίζοντας, όμως, μια σωστή μεθοδολογία, ώστε να μην παρουσιαστούν οποιαδήποτε προβλήματα, προσθέτοντας πως το ίδιο υποστηρικτικοί ήταν και οι σύνδεσμοι των καταναλωτών και οι συντεχνίες, που υποστήριξαν την πολιτική αυτή.
«Το συμπέρασμα που βγαίνει, είναι ότι θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να μπούμε σε ένα νέο γύρο διαβούλευσης, πιο αναλυτικής μορφής, ώστε να καταλήξουμε στη μεθοδολογία υλοποίησης του μέτρου, αλλά και να συζητήσουμε τους μηχανισμούς εποπτείας του, έτσι ώστε όταν κατατεθεί στη Βουλή να έχουμε ένα ολοκληρωμένο, καταγεγραμμένο νομοσχέδιο, που θα αναφέρεται σε όλες τις λεπτομέρειες που θα διέπουν πιθανό διάταγμα που θα εκδοθεί μελλοντικά και το οποίο θα ορίζει ο νόμος».
Λέγοντας πως η Υπηρεσία ποτέ δεν αναφέρθηκε σε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μέτρου, ο κ. Καραγιώργης είπε ότι η Υπηρεσία εργάστηκε πολύ πιεστικά, αλλά εξήγησε πως θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η μεθοδολογία, ποια προϊόντα θα περιληφθούν στο καλάθι, πώς θα περιληφθούν, πώς θα γίνεται η εποπτεία, πώς θα αναρτούνται οι τιμές και πως θα γίνεται η σηματοδότηση στις υπεραγορές.
«Δεν είναι αρκετό να τα βάλεις σε ένα χαρτί, αλλά πρέπει να τα υλοποιήσεις, οπόταν χρειάζεται μια ορθή μεθοδολογία που να είναι όλοι ευθυγραμμισμένοι και όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία να μπορούν αποτελεσματικά να βοηθήσουν τους καταναλωτές κατά ένα ουσιαστικό τρόπο. Συμπερασματικά, θα εισέλθουμε σε ένα νέο κύκλο διαβούλευσης, θα το συζητήσουμε εκ νέου να καθορίσουμε την μεθοδολογία και όταν είμαστε έτοιμοι και ολοκληρωμένοι και θα νοιώθουμε ότι η υλοποίηση αυτού του μέτρου θα φέρει ουσιαστικά σωστά οφέλη για τον καταναλωτή τότε, θα προχωρήσουμε να το καταθέσουμε για να ψηφιστεί και να το υλοποιήσουμε», κατέληξε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ