Το Συνέδριο, που ολοκληρώνεται σήμερα, διεξάγεται κάθε τρία χρόνια σε διάφορα μέρη του κόσμου και είναι η δεύτερη φορά που φιλοξενείται στην Κύπρο, ύστερα από προσπάθειες του αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προξένων FICAC, Κωστάκη Λευκαρίτη.
H εξαιρετικά σημαντική αυτή εκδήλωση, που διοργανώνεται από τη Cyprus Conferences, ξεκίνησε την Κυριακή με την άφιξη και τακτοποίηση των συνέδρων στο ξενοδοχείο, όπου και τους απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Επίτιμου Προξενικού Σώματος της Κύπρου, Χρίστος Τσάνος, ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προξένων FICAC, Κωστάκης Λευκαρίτης και ο μέχρι εκείνη τη στιγμή πρόεδρος της FICAC, Aykut Eken.
Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανακήρυξη του νέου Προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου της FICAC.
Νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προξένων αναδείχθηκε ο Νίκος Μαργαρόπουλος, επίτιμος πρόξενος των Φιλιππίνων στη Θεσσαλονίκη.
Ο νέος Πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε τους συνέδρους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του, δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί με προσήλωση στα ζητήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επίτιμοι πρόξενοι σε κάθε χώρα, αλλά και για γενικότερα ζητήματα που επηρεάζουν τα μέλη, όπως το περιβάλλον, η εκπαίδευση και οι διακρατικές σχέσεις.
Την ίδια μέρα, έλαβε χώρα και η πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου υπό τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο.
Χθες, ξεκίνησαν το πρωί οι βασικές εργασίες του Συνεδρίου, στη σκιά του θανάτου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου του Β’, που επηρέασε όπως ήταν φυσικό την προσέλευση των Κυπρίων επισήμων που θα απηύθυναν χαιρετισμό.
Αννίτα Δημητρίου: Ο ρόλος των Προξένων και της Βουλής συμπληρωματικοί στην εξωτερική πολιτική
Η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, στον χαιρετισμό της, που διαβάστηκε στην έναρξη των εργασιών, αφού εξέφρασε τη λύπη που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω του επίσημου πένθους, δήλωσε πως «αποτελεί προνόμιο για εκείνη να απευθύνεται σε διακεκριμένες προσωπικότητες, οι οποίες έχουν επιλεγεί να ενεργούν ως πρεσβευτές στη χώρα καταγωγής τους για να προωθήσουν τις χώρες που εκπροσωπούν -και τον πολιτισμό τους- και να ενθαρρύνουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, προς το αμοιβαίο όφελος των ανθρώπων».
«Ο διπλωματικός ρόλος σας αφορά την προώθηση του διαλόγου, των αξιών, της διαφάνειας, της μάθησης ο ένας από τον άλλον, της ανταλλαγής ιδεών και κυρίως της προώθησης της αμοιβαίας κατανόησης και των κοινών στόχων, πρόσθεσε η Πρόεδρος της Βουλής.
Στη συνέχεια χαρακτήρισε τον ρόλο των επίτιμων προξένων και εκείνον του Κοινοβουλίου ως «συμπληρωματικούς» δρώντες στην εξωτερική πολιτική.
Η κοινοβουλευτική διπλωματία, εξήγησε, «έχει να κάνει με τη δέσμευση, την υποστήριξη των καθολικών αξιών, το άνοιγμα των θυρών και τη δράση σε ευαίσθητα θέματα, όπου το περιθώριο ελιγμών των κυβερνήσεων είναι πιο περιορισμένο. Η κοινοβουλευτική διπλωματία αφορά το επόμενο βήμα και τη διερεύνηση νέων οδών και δυνατοτήτων συνεργασίας για την εξυπηρέτηση κοινών στόχων, κυρίως της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας, προς αμοιβαίο όφελος των χωρών και των λαών μας».
Από αυτή την άποψη, όπως σημείωσε η κα Δημητρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων εκτιμά ιδιαίτερα την ουσιαστική συμβολή των προξένων και προσβλέπει σε ακόμη στενότερη συνεργασία με το επίτιμο προξενικό σώμα της Κύπρου.
Ιωάννης Κασουλίδης: Το ΥΠΕΞ αναγνωρίζει και στηρίζει το σημαντικό έργο των προξένων
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος επίσης δεν κατάφερε να παρευρεθεί λόγω του επίσημου πένθους.
Στην ομιλία του που αναγνώστηκε στους συνέδρους, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως η Κύπρος και ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν βαθύτατα τον κρίσιμο ρόλο που έχουν οι Πρόξενοι και οι Επίτιμοι Πρόξενοι στην προώθηση της διμερούς συνεργασίας της Δημοκρατίας με τα κράτη που εκπροσωπούνται από τους πρώτους, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου, της οικονομίας, του πολιτισμού, της επιστήμης και της εκπαίδευσης.
«Αναγνωρίζοντας αυτόν τον σημαντικό ρόλο, η Κύπρος αναγνωρίζει και υποστηρίζει το έργο των Επίτιμων Προξένων που εδρεύουν στην Κύπρο, όχι μόνο για την προώθηση των διμερών σχέσεων, αλλά και για τη διευκόλυνση και την ενίσχυση των διαπροσωπικών επαφών», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα που απασχολεί τον πλανήτη, που είναι η τεράστια μετακίνηση πληθυσμών, που οφείλεται κυρίως στη μετανάστευση και αίτηση ασύλου, τους πολέμους, την κλιματική αλλαγή και την οικονομική αστάθεια.
Γι’ αυτόν τον λόγο, τόνισε η προξενική βοήθεια και οι υπηρεσίες είναι ανεκτίμητες, καθώς αντιμετωπίζουν συχνά ζητήματα ανθρωπιστικής φύσης, ειδικά για άτομα που ενδέχεται να βρεθούν σε δύσκολη θέση.
Καταλήγοντας, ο κ. Κασουλίδης επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Υπουργείου Εξωτερικών να παρέχει υποστήριξη και βοήθεια σε Προξενεία και Επίτιμα Προξενεία που εδρεύουν στην Κύπρο, σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πλαίσια, για την αποτελεσματική άσκηση των υψηλών καθηκόντων τους.
Χρίστος Τσάνος: Το πάθος μας γεφυρώνει τον κόσμο
Για το αμοιβαίο πάθος που ενώνει τους επίτιμους προξένους όλου του κόσμου να ανταλλάσσουν εμπειρίες, συντονίζοντας έτσι τις προσπάθειες για τη βελτίωση της θέσης και της αποτελεσματικότητας του Προξένου, του παλαιότερου θεσμού που εξυπηρετεί τις διεθνείς διμερείς σχέσεις, έκανε λόγο στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Επίτιμου Προξενικού Σώματος της Κύπρου, Χρίστος Τσάνος. “Ο ρόλος μας είναι να εκπροσωπούμε τα συμφέροντα των χωρών που μας εμπιστεύτηκαν και μας τίμησαν με τον διορισμό του προξενείου. Μέσα από αυτή τη θέση έχουμε το υψηλό καθήκον να ενισχύσουμε αλλά και να προωθήσουμε τις χώρες μας, να ενισχύσουμε την επενδυτική προοπτική αλλά και να καλωσορίσουμε κάθε πολιτιστική και άλλη διακρατική σχέση ως επίσημοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης που εκπροσωπούμε. Με αυτό το συνέδριο γεφυρώνουμε τον κόσμο” κατέληξε ο κ. Τσάνος.
Ο ρόλος του πρόξενου στη νέα εποχή
Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, ο CEO του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Ανδρέας Τσουλόφτας, η εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού, Δρ Μαρία Σωκράτους και η ιστορικός τέχνης, Δρ Ρίτα Σεβέρη, που έκανε μια αναδρομή στην Κύπρο του χθες και του σήμερα.
Ανάμεσα στα θέμα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου είναι οι στόχοι για την επόμενη τριετία (θέμα που ανέπτυξε ο νέος Πρόεδρος, Νίκος Μαργαρόπουλος), ο ρόλος του επίτιμου πρόξενου στη Νέα Εποχή και οι γυναίκες στη διπλωματία, με τοποθετήσεις προξένων από κάθε γωνιά του κόσμου.
Σκοπός του κάθε Συνεδρίου είναι η επαφή των ξένων διπλωματικών αποστολών με τις τοπικές επιτροπές, το χτίσιμο ισχυρών δεσμών μεταξύ των προξένων των χωρών-μελών, αλλά και μια ευκαιρία για να διοχετεύουν την εμπειρία τους στον συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα.
Ιστορικό
Το Επίτιμο Προξενικό Σώμα της Κύπρου ιδρύθηκε το 1959 από ένα μικρό αριθμό Επίτιμων Προξένων που υπήρχαν τότε.
Σήμερα, το Επίτιμο Προξενικό Σώμα απαρτίζεται από περισσότερα από 100 Επίτιμα Προξενεία από 100 διαφορετικές χώρες και αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προξένων (F.I.C.A.C.).
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Προξένων (F.I.C.A.C.) ιδρύθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1982 στην Κοπεγχάγη από μια μικρή ομάδα οραματιστών με επικεφαλής τον Γενικό Πρόξενο Vagn Jespersen της Δανίας.
Οι χώρες που ήταν παρούσες και υπέγραψαν το καταστατικό της ίδρυσης ήταν η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία.
Η Ομοσπονδία έδωσε στους προξένους του κόσμου ένα απαραίτητο φόρουμ για να ανταλλάξουν εμπειρίες και να συντονίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της θέσης και της αποτελεσματικότητάς τους αλλά και να φέρουν σε επαφή Προξενικές Ενώσεις και Σώματα από όλο τον κόσμο.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Προξένων έχει αναγνωριστεί ως ΜΚΟ από τα Ηνωμένα Έθνη, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα αριθμεί πάνω από 87 μέλη.
Το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο της Ομοσπονδίας έλαβε χώρα στη Βιέννη τον Απρίλιο του 1988 κι έκτοτε διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια.