Συγκεκριμένα, η ευρεία επιτάχυνση της ανάπτυξης σε ετήσια βάση του δείκτη όλων των ειδών, οφείλεται κυρίως στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν από 44,5%, σε 73,2% τον Σεπτέμβριο 2022 και στις τιμές των τροφίμων και ποτών, που εμφάνισαν μία αύξηση από 11,4% σε 13,1%, τόσο για τα επεξεργασμένα τρόφιμα (από +11,4% σε +13,4%) όσο και για τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (από +11% έως +12,9%).
Η αύξηση σε μηνιαία βάση του ρυθμού μεταβολής του ιταλικού δείκτη τιμών καταναλωτή οφειλόταν κυρίως στις τιμές των ελεγχόμενων ενεργειακών προϊόντων (+28,4%) και των μη ελεγχόμενων ενεργειακών προϊόντων (+28,3%) και, σε μικρότερο βαθμό, των μη επεξεργασμένων τροφίμων (+2,4%) και των επεξεργασμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ (+1,7%).
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τιμές των παντοπωλείων και των μη επεξεργασμένων τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,9% σε μηνιαία βάση και κατά 12,7% σε ετήσια βάση.
Τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ιταλικός εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4% σε μηνιαία βάση και κατά 12,8% σε ετήσια βάση (από +9,4% τον προηγούμενο μήνα) σύμφωνα με την ISTAT.
Ρεκόρ ανατιμήσεων με την τιμή του σπορέλαιου να αυξάνεται κατά 56%
Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Καταναλωτών, η οποία μελέτησε τις ανατιμήσεις βασικών προϊόντων του τομέα των τροφίμων, η τιμή του σπορέλαιου αυξήθηκε κατά 56% στην Ιταλία μέσα σε ένα χρόνο.
Επιπλέον, αύξηση στην τιμή τους παρουσίασαν το βούτυρο κατά 42,9%, η ζάχαρη κατά 35,9% και το ρύζι κατά 30,6%.
Η τιμή του γάλακτος μακράς διαρκείας φανέρωσε αύξηση της τάξεως του 29,4%, η τιμή των λαχανικών 25,1% και το αλεύρι 23,7%.
Επιπρόσθετα, η τιμή των μακαρονιών αυξήθηκε κατά 22,5%, ενώ των αυγών κατά 18,7%.
Όσον αφορά στην τιμή του κοτόπουλου, σημείωσε αύξηση κατά 18% συγκριτικά με τον Οκτώβριο 2021.
ΠΗΓΗ: FOODReporter Ελλάδος