Retail
Ανησυχία για νέες αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών
Αποσύρθηκε από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας η Ρωσία
Ανησυχία για νέες αυξήσεις στις τιμές  των σιτηρών
Παγκόσμια ανησυχία για σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών προκαλεί η απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί επ' αόριστον από τη συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη χθες οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για σιτάρι στο Σικάγο εκτοξεύθηκαν έως και στο +6%, αγγίζοντας τα 9 δολάρια ανά bushel, ενώ για το καλαμπόκι η αύξηση ήταν της τάξεως του 2,5% περίπου.
Σύμφωνα με το Yπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία οδηγεί σε μπλοκάρισμα 176 πλοίων φορτωμένων με 2 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, θέτοντας έτσι εν αμφιβόλω την παράδοση σημαντικών ποσοτήτων πρώτων υλών κυρίως για χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής.
Ειδικά για την Αφρική, εκφράζονται φόβοι ότι η διακοπή των εξαγωγών από την Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση σε ορισμένες χώρες.

Ενδεχόμενη διέξοδος μέσω ξηράς και ποταμιών
Σε επίπεδο τιμών, αναλυτές προειδοποιούν ότι η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία πιθανότατα θα οδηγήσει σε αυξήσεις στα τρόφιμα, εξαιτίας της αβεβαιότητας για τις ροές σιτηρών από την Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Εξάλλου, η συμφωνία είχε περιορίσει σημαντικά τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα σιτηρών, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα την τιμή του σιταριού, όμως η ανατροπή της συμφωνίας είναι εύλογο ότι θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις. 
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν πως σταδιακά η Ουκρανία πετυχαίνει να εξαρτάται λιγότερο από τις εξαγωγές μέσω Μαύρης Θάλασσας, ενισχύοντας τις εξαγωγές μέσω ξηράς και ποταμιών, γεγονός που μπορεί να εξομαλύνει κάπως τις επιπτώσεις της απόφασης της Ρωσίας. Ήδη, σε αυτό το μέτωπο η Γαλλία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών που καταβάλλουν προσπάθειες να ενισχύσουν τις ουκρανικές εξαγωγές μέσω ξηράς.

Προβληματισμός για το καλαμπόκι
Πάντως, αναλυτές σχολιάζουν ότι για την Ευρώπη το καλαμπόκι θα πρέπει να αποτελεί αυτήν τη στιγμή μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας από το σιτάρι, καθώς ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του ουκρανικού καλαμποκιού, στο οποίο βασίζονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας έχουν εξαχθεί μέχρι σήμερα πάνω από 9,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, καλαμποκιού, κριθαριού και άλλων αγροτικών προϊόντων, βοηθώντας στην μερική αποκλιμάκωση των τιμών.

ΠΗΓΗ: FOODReporter Ελλάδος

  • σιτηρά
  • τιμές
  • ανησυχία
  • αύξηση
  • Ουκρανία
  • Ρωσία