Business Tech
Το δίλημμα του Υδρογόνου στην ετήσια σειρά διαλέξεων «Enrico Fermi» του Ινστιτούτου Κύπρου
Το δίλημμα του Υδρογόνου στην ετήσια σειρά διαλέξεων «Enrico Fermi» του Ινστιτούτου Κύπρου

Τον σημαντικό ρόλο της εκμετάλλευσης του μοριακού υδρογόνου ως ενεργειακού φορέα, καθώς και τα διάφορα τεχνικά και οικονομικά εμπόδια που ανακύπτουν για πλήρη χρήση του, ανέδειξε διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Κύπρου, την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022, με βασικό ομιλητή τον Διευθυντή Έρευνας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (CNR) της Ιταλίας και Μέλος της Ιταλικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, Δρα Nicola Armaroli.
Η διάλεξη με τίτλο «Το Δίλημμα του Υδρογόνου» εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων «Enrico Fermi», η οποία συνδιοργανώνεται για 6η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) και την Πρεσβεία της Ιταλίας στη Λευκωσία. 
Ο Δρ Armaroli επικεντρώθηκε στο πράσινο υδρογόνο, ως τη μοναδική επιλογή αρκετών ερευνητών, εταιρειών και κυβερνήσεων για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. 
«Το πράσινο υδρογόνο προβλέπεται να γίνει ανταγωνιστικό στην αγορά σε περίπου μια δεκαετία, αλλά ακόμη και σε αυτό το σενάριο, τίθεται  ένα δίλημμα για το μέλλον του ενεργειακού συστήματος, καθώς απαιτεί μεγάλα πλεονάσματα ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που δύσκολα θα συμβεί πριν από το 2030». 
Στη συνέχεια, ο διακεκριμένος ομιλητής εξήγησε ότι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου για την τροφοδοσία αυτοκινήτων ή τη θέρμανση κτηρίων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον απαιτητικό στόχο της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης, ο οποίος θα μπορούσε να επιτευχθεί με πιο ώριμες και αποδοτικές άμεσες ηλεκτρικές τεχνολογίες, όπως τα οχήματα με μπαταρίες και οι αντλίες θερμότητας. 


Ο Δρ Armaroli τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ενώ η έρευνα για το υδρογόνο και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να συνεχιστούν, έχει έρθει η ώρα για πολιτικές αποφάσεις, σχετικά με τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν για την επόμενη δεκαετία. 
«Πρέπει να γίνει σαφής επιλογή μεταξύ του στοιχήματος για άμεσο απεγκλωβισμό από την παραγωγή ηλεκτρισμού και την παραγωγή υδρογόνου».
Η έρευνα του Δρος Nicola Armaroli επικεντρώνεται στη φωτοχημεία και φωτοφυσική μορίων και υλικών για τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας, καθώς και στη μελέτη της ενεργειακής μετάβασης σε πιο βιώσιμα μοντέλα και τεχνολογίες, σε σχέση με τη σπανιότητα των πόρων και την κλιματική αλλαγή.
Έχει λάβει εθνικά και διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Χρυσού Μεταλλίου Enzo Tiezzi της Ιταλικής Χημικής Εταιρείας, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 250 επιστημονικές εργασίες και 10 βιβλία.
Είναι, επίσης, Σύμβουλος Διεθνών Οργανισμών της Ιταλικής Κυβέρνησης, σε θέματα σχετικά με την ενέργεια και τους ενεργειακούς πόρους.
Την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου και μέλη της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας, προλόγισε ο Δρ Fabio Maria Montagnino, Επικεφαλής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο Ινστιτούτο Κύπρου, ο οποίος αναφέρθηκε στην εποικοδομητική και μακροχρόνια συνεργασία με την Ιταλική Πρεσβεία, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρέσβειρα της Ιταλίας στην Κύπρο, Federica Ferrari-Bravo.


H σειρά διαλέξεων «Enrico Fermi» συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Κύπρου και την Πρεσβεία της Ιταλίας, με στόχο να φέρει στην Κύπρο κορυφαίους Ιταλούς επιστήμονες, οι οποίοι διαμορφώνουν τις επιστημονικές εξελίξεις, συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. 
Το Ινστιτούτο Κύπρου έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 200 συνεργασίες και συμπράξεις με εξέχοντα ιταλικά ερευνητικά ιδρύματα και φιλοξενεί μια μεγάλη κοινότητα Ιταλών ερευνητών και φοιτητών, οι οποίοι συμβάλλουν καταλυτικά στους διάφορους τομείς του πολυσχιδούς έργου του.
 

  • «Το Δίλημμα του Υδρογόνου»
  • Ινστιτούτο Κύπρου
  • σειρά διαλέξεων
  • «Enrico Fermi»