Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 9,8 γεύματα να γίνονται στο σπίτι, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας τεχνολογίας τροφίμων Cookpad, που διενεργήθηκε από κοινού με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup.
Η έρευνα της Cookpad διαπιστώνει, επίσης, ότι οι Έλληνες, μεταξύ 15 και 24 ετών, μαγειρεύουν μόνοι τους το λιγότερο σε ολόκληρο τον κόσμο, με 3,2 γεύματα την εβδομάδα.
Ο παγκόσμιος μέσος όρος της γενιάς είναι 5,3 γεύματα.
Οι νέοι της Generation Z στη Λιθουανία μαγειρεύουν μόνοι τους 8,1 γεύματα την εβδομάδα, 7,6 γεύματα οι νέοι Βρετανοί και 7,5 γεύματα οι νέοι Γερμανοί.
Οι Έλληνες της αντίστοιχης ηλικίας σημείωσαν αύξηση γευμάτων που παρασκευάζουν οι ίδιοι κατά 19% από το 2018.
Περισσότεροι άνδρες μαγειρεύουν στο σπίτι – 6η χώρα στον κόσμο στο μεσημεριανό μαγείρεμα η Ελλάδα
Οι άνδρες στην Ελλάδα έχουν αυξήσει τη συχνότητα προετοιμασίας γευμάτων στο σπίτι, φτάνοντας τα 3,3 γεύματα την εβδομάδα, σε σύγκριση με 1,6 γεύματα το 2018: Αύξηση 106%.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι άντρες μαγειρεύουν 21% περισσότερο, ετοιμάζοντας 4,7 γεύματα την εβδομάδα από 3,9 το 2018.
Στην Ελλάδα, οι γυναίκες συνεχίζουν να ετοιμάζουν την πλειοψηφία των γευμάτων της εβδομάδας: 7 γεύματα κατά μέσο όρο.
Η Ελλάδα κατατάσσεται έκτη χώρα στον κόσμο σε περισσότερα μεσημεριανά γεύματα (3,2) απ’ ότι βραδινά (2), σύνολο 5,2 φρεσκομαγειρεμένα γεύματα την εβδομάδα, ακριβώς πίσω από Κροατία και Σλοβενία.
Το batch cooking και τα γεύματα που ετοιμάζονται από οικογένεια και φίλους είναι συχνό φαινόμενο.
Ο μέσος όρος των σπιτικά μαγειρεμένων γευμάτων σε εβδομαδιαία βάση ανέρχεται στα 7,8 στη Βόρεια, Νότια και Δυτική Ευρώπη: Στην κατάταξη ηγούνται Λιθουανία, Βέλγιο και Νορβηγία.
Οι Ευρωπαίοι τρώνε, επίσης, κατά μέσο όρο 10,7 γεύματα στο σπίτι, 1,5 περισσότερα απ’ ότι οι Έλληνες.
Μόνο το 30% των Ελλήνων δεν μαγειρεύει μεσημεριανό στο σπίτι σε μια μέση εβδομάδα, σύμφωνα με την έρευνα.
Το σπιτικό μαγείρεμα αποτελεί ουσιαστικό τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων: Οι πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν δυσκολία με το εισόδημά τους είναι εκείνες που μαγειρεύουν περισσότερο το μεσημέρι (3,4 μέρες την εβδομάδα), αύξηση της τάξης του 26% σε σχέση με το 2018.
Παράλληλα, ο αριθμός των γευμάτων που μαγειρεύονται στο σπίτι, στις πόλεις και τις αστικές περιοχές έχει αυξηθεί κατά 21% σε σύγκριση με το 2018, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 3,3 μεσημεριανά γεύματα εβδομαδιαία.
ΠΗΓΗ: FOODReporter Ελλάδος