Το αποτέλεσμα έχει να κάνει με την επεξεργασία της ελιάς από το τριφασικό σε διφασικό ελαιοτριβείο, βήμα καθοριστικό για τη βελτίωση της ποιότητας του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Οι διαφορές έχουν να κάνουν με την αφαίρεση και του νερού, εκτός του πυρήνα της ελιάς και των άχρηστων υγρών, κατά τη διεργασία, σύμφωνα με την παρουσίαση, που έγινε από τους Αγκουστί Ρομέρο και Βασίλη Φραντζολά στο Elia Lesvos Confest, το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022.
Στην ποικιλία ελιάς Arbequina, η μάλαξη σε τριφασικό ελαιοτριβείο απέφερε 135mg ανά κιλό σε πολυφαινόλες, ενώ η μάλαξη σε διφασικό έδωσε 210mg, δηλαδή πολύ καλύτερους διατροφικούς ισχυρισμούς.
Το πλουσιότερο σε φαινόλες ελαιόλαδο εμφανίζει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική αντίσταση.
Επίσης, σημειώνεται ότι με τη μάλαξη σε διφασικό ντεκάντερ παρατηρούνται μεγαλύτερες εντάσεις στις αισθήσεις του πικρού και του πικάντικου.
Στο στάδιο πριν τη μάλαξη, κρίνεται ευκταίο το σύστημα ταχείας ψύξης για τις ελιές και την ελαιοζύμη, κάτι που επιτρέπει τη συγκομιδή των καρπών της ελιάς νωρίτερα μέσα στο έτος, μειώνοντας και τις πιθανότητες εμφάνισης δάκου, άρα και μεγαλύτερου όγκου αξιοποιήσιμης ελιάς.
Μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, μικρότερη παραγωγή αποβλήτων και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Ένα διφασικό ντεκάντερ έχει μικρότερη κατανάλωση νερού έως και δέκα φορές συγκρινόμενο με ένα τριφασικό, αλλά και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, λιγότερη ρύπανση, μικρότερη παραγωγή αποβλήτων και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κι ακόμη, ενεργή και αποτελεσματική διαχείριση των υγρών που εξάγονται μαζί με τον πυρήνα, που μπορεί να επιτρέψει την αποθήκευση πυρήνων για άλλες χρήσεις (πυρηνέλαιο, για παράδειγμα).
Οι νέες τεχνολογίες των διφασικών ντεκάντερ στο ελαιουργείου στο τέλος της ημέρας μπορούν να προσφέρουν αύξηση του ποσοστού καθαρού ελαιολάδου που εξάγεται από τη διαδικασία επεξεργασίας της ελιάς.
ΠΗΓΗ: FOODReporter Ελλάδος