Hospitality & Tourism
Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) στα εστιατόρια για μείωση της σπατάλης τροφίμων (vid)
Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)  στα εστιατόρια για μείωση της σπατάλης τροφίμων (vid)
Με στόχο την μείωση της σπατάλης στα εστιατόρια η Ολλανδική startup Orbisk, έχει αναπτύξει ένα σύστημα, που βοηθά τους φορείς παροχής υπηρεσιών τροφίμων να εντοπίζουν και να περιορίζουν τα απόβλητα.

Το σύστημα περιλαμβάνει μια έξυπνη κάμερα, συνδεδεμένη με μια ζυγαριά, η οποία είναι εγκατεστημένη κοντά στον κάδο απορριμμάτων της εγκατάστασης.
Το προσωπικό κρατά κάτω από την κάμερα τα τρόφιμα που προορίζονται για τον κάδο.
Το σύστημα αναγνωρίζει αυτόματα τι είδους φαγητό πετιέται, σε ποια ποσότητα και ποια ώρα της ημέρας.
Ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης (AI) παρέχει στη συνέχεια δεδομένα που βοηθούν το εστιατόριο να παρακολουθεί ακριβώς τι και πόσο φαγητό πετιέται και γιατί.
Η λύση παρέχει στους οργανισμούς φιλοξενίας μια πλήρη εικόνα για τα απορρίμματα τροφίμων τους και τους βοηθά να μειώσουν τα απόβλητά τους στο μισό.

Σύμφωνα με έρευνες, για κάθε γεύμα σε εστιατόριο σπαταλάται μισό κιλό φαγητού, συμπεριλαμβανομένων των απορριμμάτων κουζίνας και ό,τι έχει απομείνει στα πιάτα των πελατών.
Αν και η σπατάλη δεν μπορεί να αποφευχθεί εξολοκλήρου, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

ΠΗΓΗ: Hotel & Restaurant Daily Ελλάδος
 

  • Orbisk
  • Ολλανδική startup
  • σύστημα
  • τεχνητή νοημοσύνη
  • εστιατόρια
  • τρόφιμα
  • σπατάλη