Business Tech
«VERITAS»: Εναρκτήρια συνάντηση για το νέο ερευνητικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus
Η εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστήμη και η υπεύθυνη έρευνα
«VERITAS»: Εναρκτήρια συνάντηση για το νέο ερευνητικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus
Πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου η εναρκτήρια συνάντηση (kick-off meeting) για το νέο ερευνητικό πρόγραμμα «VERITAS» (Developing Scientific Research with Ethics and Integrity for Shared Benefits).

Το «VERITAS» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, με επικεφαλής την Αν. Καθηγήτρια, Καλυψώ Ιορδάνου, μαζί με άλλους εταίρους, θα εξετάσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστήμη και πώς αυτή μπορεί να προωθηθεί μέσω υπεύθυνης έρευνας.
Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από επτά εταίρους, από επτά διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες: Trilateral Research (Ηνωμένο Bασίλειο και Ιρλανδία), EUREC Office (Γερμανία), Science Business (Βέλγιο), Centre for Social Innovation (Αυστρία), Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus (Κύπρος) και Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Ελλάδα).
Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus συμμετέχει με μια διεπιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από την Αν. Καθηγήτρια, Καλυψώ Ιορδάνου, την Καθηγήτρια, Doris Shroeder, την Καθηγήτρια, Στέφανη Laulhe-Σιάηλου, την Επίκουρη Καθηγήτρια Ιωσηφίνα Αντωνίου, και τον ερευνητή Αντώνη Αντωνίου.
Το ερευνητικό πρόγραμμα «VERITAS» περιλαμβάνει ένα συνδυασμό ερευνητών από τη ψυχολογία, τις κοινωνικές επιστήμες και την επιστήμη των υπολογιστών, οι οποίοι θα μελετήσουν την υφιστάμενη γνώση, θα αναλύσουν κοινωνικά δίκτυα (Social Network Analysis) και θα αξιολογήσουν μεθόδους ενίσχυσης της εμπιστοσύνης του κοινού στην επιστήμη.
Το έργο θα εξετάσει πώς μπορεί να προωθηθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη, μέσω επίσημων φορέων, όπως για παράδειγμα ιδρυμάτων χρηματοδοτήσης έρευνας, είτε ανεπίσημων καναλιών επικοινωνίας, λόγω της de facto δύναμης και επιρροής τους προς το κοινωνικό σύνολο, όπως είναι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση, ύψους 2 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου του 2022 και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2025.

  • Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus
  • «VERITAS»
  • ερευνητικό πρόγραμμα
  • εναρκτήρια συνάντηση