H ζήτηση για ανακυκλωμένο PET υπερβαίνει σημαντικά την προσφορά, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη ανάμειξης της Ε.Ε. στο ζήτημα που εγείρεται περί δίκαιης διανομής ανακυκλωμένου PET.
Στη σχετική δημοσίευση της UNESDA, αναφέρεται ότι δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις «ίδιου βεληνεκούς», καθώς οι παραγωγοί ποτών οφείλουν να πληρούν τους υποχρεωτικούς στόχους ανακυκλωμένου περιεχομένου και συλλογής, να συμμορφώνονται με τις αυστηρές απαιτήσεις ασφάλειας τροφίμων για τη συσκευασία των προϊόντων τους, να κάνουν σημαντικές επενδύσεις στην ανακυκλωσιμότητα, τη συλλογή και την ανακύκλωση των συσκευασιών τους και επιπλέον, να μπορούν να ανακυκλώσουν τη συσκευασία τους πολλές φορές.
Πολλές εταιρείες στον τομέα των αναψυκτικών έχουν περιορισμένη ή και καθόλου πρόσβαση στο ανακυκλωμένο PET, που προκύπτει από τη δική τους συσκευασία, με τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο λόγω υψηλών τιμών.
Αναφορικά, η τιμή rPET προσαρμόζεται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα ενός δικαιούχου, παρόλα αυτά, αν και η κατάσταση μπορεί να συμφέρει τις επιχειρήσεις που ανακυκλώνουν, δεν μπορεί να θεωρηθεί δίκαιο το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις που θέλουν να εντάξουν την ανακύκλωση των συσκευασιών τους, δεν έχουν πρόσβαση στο απαραίτητο υλικό για να συμμορφωθούν με τις νομικές τους υποχρεώσεις.
Πρόταση δημιουργίας ενός ειδικού μηχανισμού πρόσβασης κατά προτεραιότητα στο ανακυκλωμένο PET
Η UNESDA δήλωσε, μέσα από την ανακοίνωσή της, ότι αυτό το πρόβλημα πρόσβασης στο rPET θα μπορούσε να λυθεί μέσω της εισαγωγής ενός ειδικού μηχανισμού πρόσβασης, ο οποίος θα λειτουργεί κατά προτεραιότητα ή θα βασίζεται στο δικαίωμα πρώτης άρνησης στην επικείμενη αναθεώρηση της Οδηγίας της Ε.Ε. για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας.
Κάθε παραγωγός με αυτόν τον τρόπο, θα έχει στη συνέχεια τη δυνατότητα να αγοράσει το ανακυκλωμένο υλικό, που προέρχεται από τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, τις οποίες διέθεσε στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ποια θα είναι η θετική συμβολή μέσα από τη λειτουργία αυτού του συστήματος;
Σύμφωνα με την UNESDA, ένα τέτοιο σύστημα θα βοηθήσει όλους τους παραγωγούς ποτών, συμπεριλαμβανομένων και των μικρότερων επιχειρήσεων, να επιτύχουν τους υποχρεωτικούς στόχους τους για ανακυκλωμένο περιεχόμενο, να μειώσουν σημαντικά τα απόβλητα των φιαλών PET με την προώθηση της ανακύκλωσης.
Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο, θα δοθούν κίνητρα σε όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων εκτός της βιομηχανίας ποτών και αναψυκτικών, να επενδύσουν στην ανακυκλωσιμότητα και τη συλλογή των προϊόντων τους.
ΠΗΓΗ: FOODReporter Ελλάδος