Αναλυτικότερα, τα γνήσια σκωτσέζικα ουίσκι έχουν μια μικρή ποσότητα μεθανόλης, η οποία δημιουργείται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης και δεν αφαιρείται εντελώς κατά την απόσταξη.
Στην μελέτη, χρησιμοποιώντας τη μεθανόλη ως δείκτη γνησιότητας, παρατηρείται ότι το σύγχρονο οινοπνευματώδες ποτό είναι αποσταγμένη αιθανόλη, η οποία δεν περιέχει παρά μια ελάχιστη ποσότητα μεθανόλης, σε αντίθεση με το παλαιότερο εργοστασιακό αλκοόλ, που χρησιμοποιείται συχνά για δημιουργία πλαστών σκωτσέζικων ουίσκι στην Ταϊβάν.
Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο μεθανόλης στο ουίσκι φανερώνει σαφή ασυμφωνία, μεταξύ των νοθευμένων ουίσκι και των αυθεντικών.
Στη μελέτη αναλύθηκαν 54 μπουκάλια αυθεντικών σκωτσέζικων ουίσκι single malt, 30 αυθεντικών blended ουίσκι και έξι νοθευμένα δείγματα, τα οποία είχε κατασχέσει η αστυνομία της Ταϊβάν και τα σύγκριναν μεταξύ τους, ώστε να φανούν οι διαφορές μέσα από τη χημική επεξεργασία.
Παρατηρήθηκε ότι τέσσερα εκ των έξι νοθευμένων δειγμάτων ήταν «εκτός εμβέλειας», παρόλα αυτά, τα δύο δείγματα χρειάζονταν συμπληρωματικά δεδομένα για την επιβεβαίωση της γνησιότητάς τους, φανερώνοντας την παρουσία νοθείας, σύμφωνα με την έρευνα.
Με βάση τα στατιστικά χαρακτηριστικά, το 99,7% των συγκεντρώσεων μεθανόλης, κυμαίνεται μεταξύ 13,4 και 44,2 ppm για τα γνήσια σκωτσέζικα ουίσκι single malt και μεταξύ 7,87 και 74,9 ppm για τα αυθεντικά blended ουίσκι, υποδηλώνοντας ότι το επίπεδο της μεθανόλης δύναται να χρησιμοποιηθεί όντως ως δείκτης για τον έλεγχο γνησιότητας και ποιότητας των κατασχεθέντων σκωτσέζικων ουίσκι.
ΠΗΓΗ: FOODReporter Ελλάδος