Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής του Πότσνταμ (PIK), μια τέτοια στροφή θα απαιτούσε έως 149 εκ. εκτάρια ξυλείας και αύξηση της υλοτόμησης, ωστόσο δεν χρειάζεται να επεκταθούν οι δραστηριότητες σε εκτάσεις, που χρησιμοποιούνται για γεωργικούς σκοπούς.
Η στέγαση του 90% του αυξανόμενου αστικού πληθυσμού παγκοσμίως σε υψηλά ξύλινα κτήρια θα μπορούσε να «εξοικονομήσει» έως 104 δις τόνους εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2100, αναφέρει η έρευνα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις και το μέγεθος αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά έως το 2100.
Ο πληθυσμός αυτός θα φιλοξενηθεί σε κτήρια από χάλυβα και σκυρόδεμα, που έχουν υψηλό αποτύπωμα άνθρακα.
«Έχουμε μια εναλλακτική. Να στεγάσουμε τον νέο αστικό πληθυσμό σε πολυώροφα κτίρια, τεσσάρων έως δώδεκα ορόφων, που θα έχουν κατασκευαστεί από ξύλο».
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, είναι η πρώτη που προσεγγίζει τις πιθανές μειώσεις εκπομπών από μιας μεγάλης κλίμακας μετάβαση σε «ξύλινες πόλεις».
Οι ερευνητές υποστήριξαν πως το ξύλο έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από οποιοδήποτε άλλο οικοδομικό υλικό, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφάται κατά την ανάπτυξη των δέντρων δεν θα εκπέμπεται μέχρι να καταστραφεί τελικά η ξυλεία.
ΠΗΓΗ: Build Ελλάδος