Health & Pharma
Εγκρίθηκε το πρώτο εισπνεόμενο εμβόλιο κατά του Covid
Εγκρίθηκε το πρώτο εισπνεόμενο εμβόλιο κατά  του Covid
Το «πράσινο φως» έδωσε η Κίνα για το πρώτο εισπνεόμενο εμβόλιο, χωρίς βελόνα, κατά του κορωνοϊού στον κόσμο.

Το εμβόλιο παράχθηκε από την CanSino Biologics, με έδρα την Τιαντζίν, και η είδηση για την έγκριση του σκευάσματος οδήγησε ανοδικά τις μετοχές της εταιρείας έως και 14,5% το πρωί της Δευτέρας. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Εθνική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων της Κίνας ενέκρινε το Ad5-nCoV της CanSino για επείγουσα χρήση ως εμβόλιο που χορηγείται για ενισχυτική δόση, ανέφερε η εταιρεία. 

Το εμβόλιο είναι μια νέα εκδοχή του φαρμάκου της CanSino για τον Covid, το οποίο ήταν το πρώτο στον κόσμο που υποβλήθηκε σε δοκιμές σε ανθρώπους τον Μάρτιο του 2020 και αφού κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2021 έχει χορηγηθεί στην Κίνα, το Μεξικό, το Πακιστάν, τη Μαλαισία και την Ουγγαρία.

Το αρχικό μονοδοσικό εμβόλιο της CanSino βρέθηκε ότι είναι 66% αποτελεσματικό στην πρόληψη των συμπτωμάτων Covid-19 και 91% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσου, αλλά έρχεται μετά τα εμβόλια της Sinovac Biotech και της κρατικής Sinopharm Group που χρησιμοποιούνται εκτός Κίνας. Αυτές οι δύο εταιρείες αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες από τις 770 εκατομμύρια δόσεις που έχει στείλει η Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο.  Το εμβόλιο, το οποίο χρησιμοποιεί έναν τροποποιημένο ιό που προκαλεί κρυολόγημα για να εκθέσει το ανοσοποιητικό σύστημα στον κορωνοϊό, είναι παρόμοιο με τα σκευάσματα που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson.

Το εισπνεόμενο σκεύασμα μπορεί να διεγείρει την κυτταρική ανοσία και να προκαλέσει ανοσία ενισχύοντας την προστασία χωρίς ενδομυϊκή ένεση, υποστηρίζει η εταιρεία. 

Οι φαρμακευτικές εταιρείες εξετάζουν την ανάπτυξη εισπνεόμενων εκδόσεων εμβολίων για την τόνωση των αντισωμάτων στους ιστούς της μύτης και των αεραγωγών για την άμυνα έναντι του κορωνοϊού. Αυτά τα εμβόλια δεν απαιτούν τη χρήση βελόνας και για την χορήγησή τους δεν χρειάζεται ιατρικό προσωπικό, γεγονός που διευρύνει την απήχησή τους σε άτομα που διστάζουν να εμβολιαστούν και ενδεχομένως μετριάζοντας την πίεση στο σύστημα υγείας, σχολιάζει το Bloomberg.