Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση κακόβουλου λογισμικού της Kaspersky, διαπιστώθηκε ότι ένα συγκεκριμένο exploit για την ευπάθεια CVE-2021-40444 χρησιμοποιήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2022 για την πραγματοποίηση επιθέσεων σε σχεδόν 5.000 άτομα, δηλαδή οκτώ φορές περισσότερα από ό,τι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Αυτή η zero-day ευπάθεια στη μηχανή MSHTML του Internet Explorer αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η μηχανή είναι ένα στοιχείο συστήματος που χρησιμοποιείται από τις εφαρμογές του Microsoft Office για τη διαχείριση περιεχομένου ιστού.
Όταν πραγματοποιείται εκμετάλλευσή της, δίνεται η δυνατότητα απομακρυσμένης εκτέλεσης κακόβουλου κώδικα στους υπολογιστές των θυμάτων.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Η χρήση της συγκεκριμένης ευπάθειας κατέγραψε αύξηση κατά 60% και στην Ελλάδα, με τον αριθμό όμως των χρηστών που δέχτηκαν επίθεση κατά το 2ο τρίμηνο να παραμένει ακόμα χαμηλός (8 άτομα).
Αισθητά υψηλότερος είναι ο αριθμός των Ελλήνων χρηστών, που δέχθηκαν επίθεση μέσω άλλων ευπαθειών, με την ευπάθεια CVE-2017-0199 να καταγράφει αύξηση κατά 151% και τον αριθμό των χρηστών που επηρεάστηκαν να ανέρχεται σε 1.376 από 548.
ΠΗΓΗ: NetFax Ελλάδος